Antena 3 CNN Economic Banci Florin Georgescu, prim viceguvernatorul BNR: Trecerea bancilor de la RAS la IFRS va oferi o poza imbunatatita pentru Bursa, dar pentru extinderea creditarii, nu!

Florin Georgescu, prim viceguvernatorul BNR: Trecerea bancilor de la RAS la IFRS va oferi o poza imbunatatita pentru Bursa, dar pentru extinderea creditarii, nu!

Florin Georgescu, prim viceguvernatorul BNR: Trecerea bancilor de la RAS la IFRS va oferi o poza imbunatatita pentru Bursa, dar pentru extinderea creditarii, nu!
de Catalin Ciocan    |    07 Dec 2011   •   12:29

Trecerea bancilor, incepand de anul viitor, la raportarea conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) nu va lasa bancilor fonduri suplimentare care sa genereze o relansare “nesanatoasa” a creditarii, intrucat BNR va impune anumite filtre prudentiale, astfel incat provizioanele calculate de banci sa fie apropiate de nivelul actual.

 
“Nu se creeaza premisele unei extinderi nesanatoase a creditarii, deoarece prin normele BNR, de comun acord cu BCE, s-au stabilit anumite filtre prudentiale, care sa nu conduca la o crestere artificiala a fondurilor bancii. Provizioanele, din punct de vedere prudential, si pe IFRS vor fi calculate astfel incat sa se apropie de nivelul actual. Se va inregistra o imbunatatire a parametrilor bancari utilizati strict pentru raportari catre bancile-mama, de exemplu ROA sau ROE, care vor conduce la imbunatatirea imaginii grupului din care face parte o banca sau alta, vor conduce la cresterea cotatiei pe bursa a bancii-mama. Este o poza imbunatatita pentru bursa, dar pentru extinderea creditarii, nu”, a precizat Florin Georgescu, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor la Sinaia in perioada 7-10 decembrie 2011.
 
Potrivit oficialului BNR,trecerea la IFRS are ca obiectiv principal consolidarea soliditatii fiecarei banci in stadiul actual si a  sistemului bancar in ansamblu prin evitarea in mod nesustenabil a a creditarii fara o baza de capitalul suplimentar care sa justifice o astfel de actiune.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close