Antena 3 CNN Economic Banci FMI: Băncile din Italia, Portugalia şi Spania ar putea pierde o cincime din împrumuturile acordate companiilor

FMI: Băncile din Italia, Portugalia şi Spania ar putea pierde o cincime din împrumuturile acordate companiilor

FMI: Băncile din Italia, Portugalia şi Spania ar putea pierde o cincime din împrumuturile acordate companiilor
de M.T.    |    10 Oct 2013   •   11:18

Băncile spaniole, italiene şi portugheze ar putea înregistra pierderi de 250 miliarde de euro (338 miliarde de dolari) în următorii doi ani, de la împrumuturile acordate companiilor, se arată în raportul privind stabilitatea financiară mondială publicat de Fondul Monetar Internaţional, informează Agerpres.

„Economiile aflate sub presiune - Italia, Portugalia şi Spania - sunt afectate de creditele masive acordate pe segmentul de corporate şi de fragmentarea financiară. Chiar dacă procesul de fragmentare se modifică pe termen mediu, problema împrumuturilor riscante acordate companiilor va rămâne, acestea ajungând la aproximativ o cincime din totalul creditelor corporate din Italia, Portugalia şi Spania”, se arată în raportul FMI.

Instituţia avertizează că, dacă nu va exista o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor economice şi financiare, atunci unele bănci din aceste state ar putea fi nevoite să-şi majoreze suplimentar provizioanele pentru creditele neperformante, absorbind astfel o parte din viitoarele lor câştiguri.

Chiar dacă BCE s-a angajat să facă totul pentru a salva euro şi a reduce costurile de creditare ale Spaniei şi Italiei, doar angajamentul BCE nu este suficient, apreciază FMI.

Aproximativ 20% din soldul total al împrumuturile acordate companiilor riscă să intre în incapacitate de plată în Italia, Portugalia şi Spania, care se vor confrunta cu recesiunea în acest an, avertizează FMI.

Băncile din Italia s-ar putea confrunta cu pierderi de 125 miliarde de euro, cu 53 miliarde de euro mai mult decât actualele provizioane, cele din Portugalia ar putea raporta pierderi de 20 miliarde de euro, din care opt miliarde de euro neacoperite de provizioane, iar instituţiile de creditare din Spania ar putea înregistra pierderi de 104 miliarde de euro, sumă acoperită de provizioane.

×
Subiecte în articol: banci Spania imprumuturi
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close