Antena 3 CNN Economic Banci Giganţii de pe Wall Street plătesc 100 miliarde dolari în bonusuri

Giganţii de pe Wall Street plătesc 100 miliarde dolari în bonusuri

Giganţii de pe Wall Street plătesc 100 miliarde dolari în bonusuri
Sursa foto: banci americane
18 Ian 2010   •   03:09

Patru din cele mai mari bănci de pe Wall Street vor dezvălui în această săptămână planurile de plată pentru angajaţii lor, ce vor ajunge la un total de 100 miliarde de dolari, ceea ce va aprinde din nou discuţia despre primele bancherilor.
Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup şi Bank of America Merrill Lynch este de aşteptat să anunţate prime recorde pentru rezultatele anului trecut-
Plăţile din America vin la câteva zile după ce preşedintele Barack Obama a dezvăluit planurile de a taxa băncile, pentru a limita cultura bonusurilor ?obscene? .
Furia pentru primele enorme va fi suplimentată şi de faptul că multe din bănci nu sunt profitabile.
Din cele patru companii care vor raporta rezultatele în această săptămână, doar Goldman este aşteptată să anunţe profit la nivel de venit net, potrivit analiştilor. Pierderile atacă chiar fundaţia argumentului că bonusurile reprezintă o recompensă pentru performanţă.

Totuşi, toate băncile este de aşteptat să anunţe creşteri în divizia de investiţie bancară, propulsată de operaţiunile de stimulare financiare lansate de guverne din întreaga lume.

Citi, ultima dintre marile bănci care returnează banii primiţi de la guvernul american, va raporta probabil pierderi de 8,5 milliarde dolari. Totuşi este de aşteptat să plătească cinci miliarde dolari în prime bancherilor săi pentru investiţii. De asemenea, se crede că va anunţa plata a peste 30 miliarde dolari în salarii, beneficii şi prime pentru salariaţi.

JP Morgan, a treia bancă din American, a raportat, vineri, un profit de 12 miliarde dolari. Jumătate va merge spre bonusuri.

Bank of America Merrill Lynch se crede că va anunţa prime apropiate de cele din 2007, ultimul an de boom pentru bancheri. Dar va raportta o pierdere de 1,2 miliarde dolari.

Morgan Stanley va pierde 850 milioane de dolari, dar va da 15 miliarde dolari în salarii, bonusuri şi beneficii, adică jumătate din veniturile băncii.


Goldman va plăti circa 19-20 miliarde dolari - anume o valoare de circa 660.000 dolari pentru cei 30.000 de angajaţi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ajutor de la stat
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close