Antena 3 CNN Economic Banci Grecia cere ajutor să împrumute bani mai ieftin

Grecia cere ajutor să împrumute bani mai ieftin

Grecia cere ajutor să împrumute bani mai ieftin
Sursa foto: euro
19 Mar 2010   •   12:04

Premierul grec a avertizat că Atena nu va putea face reducerile de deficit planificate dacă nu poate împrumuta bani mai ieftin şi a precizat că ar prefera să nu apeleze la FMI pentru ajutor.

George Papandreou a declarat în cadrul Parlamentului European că măsurile de austeriate anunţate de guvernul grec arată că este angajat pentru stabilitatea euro şi va efectua reformele structurale necesare.

?Dar dacă continuăm să împrumutăm la dobânzi foarte mari, iar aceasta este provocarea pe care o avem, nu putem susţine reducerea deficitului pe care aceste măsuri ar trebui să o îndeplinească. Ar trebui să putem să ne putem împrumuta la dobânzi normale.?

Guvenul de la Atena are nevoie de 53 miliarde de euro de pe pieţele financiare în acest an şi trebuie să refinanţeze circa 20 miliarde de euro din datorii în aprilie şi mai, toate la dobânzi despre care unii economişti susţin că nu sunt sustenabile.

Grecia, care a recunoscut anul trecut că a înşelat în statisticile sale economice pentru a scunde adâncimea problemelor sale de deficit, trebuie să ofere o primă de cel puţin trei puncte procentuale peste nivelul Germaniei pentru a împrumuta bani.

Măsurile de austeritate ale Greciei ar trebui să reducă deficitul de la 12.7 la 8.7 din PIB în acest an, inclusiv prin reduceri în sectorul public şi creşterea taxelor.
Problemele Atenei au subminat încrederea în euro şi au provocat temeri că o criză similară ar putea lovi alte state puternic îndatorate precum Portugalia sau Spania.
Miniştrii de finanţe din UE au susţinut planurile zonei euro de a ajuta financiar Grecia dacă o cere, dar au fost oferite puţine detalii în acest sens.
Premierul grec arăta totuşi că Atena nu caută ajutor financiar nici de la UE, nici de la FMI. Între timp însă, guvernul german a semnalat că ar putea sprijin un ajutor comun UE-FMI,dacă Grecia are nevoie de ajutor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close