Antena 3 CNN Economic Banci Greşeli în actele adiţionale ale noilor contracte de credit

Greşeli în actele adiţionale ale noilor contracte de credit

Greşeli în actele adiţionale ale noilor contracte de credit
Sursa foto: Foto: Antena 3
16 Sep 2010   •   08:31

Toţi românii care au un credit trebuie să meargă la bancă până luni pentru a semna noile contracte, conform ordonanţei 50. Jurnaliştii au sesizat că multe dintre actele adiţionale, care sunt prezentate clienţilor, conţin greşeli mai mult sau mai puţin intenţionate.

20 septembrie este termenul limită impus de ordonanţa 50 din 2010 băncilor, instituţiilor financiare nebancare şi firmelor de leasing pentru a modifica toate contractele de credit pe care le au. Foarte mulţi clienţi nu au fost încă anunţaţi că trebuie să vină pentru a semna noile contracte iar cei care au fost chemaţi au sesizat mai multe nereguli, în legătură cu aceste acte adiţionale.

Jurnaliştii de la Gândul au studiat noile contracte de la mai multe bănci şi au sesizat mai multe prevederi neclare care apar în multe dintre aceste documente.

Multe bănci prevăd, în noile contracte, perceperea unui comision unic pentru serviciile suplimentare dar nu oferă şi o anexă în care să fie menţionate aceste servicii. În timp ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului spune că este obligatorie o astfel de anexă, băncile susţin că legea nu prevede expres aşa ceva. Aceeaşi explicaţie apare şi pentru faptul că în noile contracte nu se precizează dobânda anuală efectivă. Astfel, clientul nu poate compara DAE iniţială cu cea de acum, pentru a verifica eventualele modificări aduse de bănci.

O altă capcană este aşa-numita dobândă penalizatoare care apare în multe dintre actele adiţionale dar a cărei valoare nu este precizată niciunde. Jurnaliştii au mai remarcat faptul că multe dintre contracte conţin greşeli de exprimare care duc, însă, la formule interpretabile. Au fost şi cazuri în care clienţii au primit contracte incomplete, nesemnate sau neştampilate.

Cei care au contracte de credit trebuie să meargă la bancă pentru că neprezentarea este echivalentă cu acceptarea tacită a noilor acte. Orice problemă legată de contract trebuie notificată, în scris, băncii care trebuie să răspundă în termen de 30 de zile.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: banca
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close