Antena 3 CNN Economic Banci Guvernul irlandez nu vrea să naţionalizeze cele mai mari bănci locale

Guvernul irlandez nu vrea să naţionalizeze cele mai mari bănci locale

Guvernul irlandez nu vrea să naţionalizeze cele mai mari bănci locale
Sursa foto: irlanda
31 Aug 2009   •   10:30

Guvernul irlandez nu doreşte naţionalizarea celor mai mari bănci pe plan local, Bank of Ireland şi Allied Irish Banks, deoarece le-ar afecta accesul la finanţare, precum şi acţionarii privaţi, a declarat duminică ministrul de Finanţe de la Dublin, Brian Lenihan, citat de Reuters.

Lenihan spune că doreşte să evite preluarea integrală de către stat a celor două instituţii de credit în cadrul procesului de înfiinţare, în acest an, a National Asset Management Agency, o bancă destinată activelor neperformante, însă ministrul a sugerat că preluarea unei participaţii majoritare este posibilă.

"O naţionalizare en-gros ar fi foarte periculoasă pentru ţară. Băncile nu ar mai fi luate în considerare pe pieţele internaţionale, ar apărea suspiciuni de interferenţe ale politicului în management, din moment ce noi am fi singurul acţionar", a declarat Lenihan.

Ministrul Finanţelor a hotărât, în ianuarie, să naţionalizeze Anglo Irish Bank, a treia mare bancă irlandeză, precizând că preluarea de către guvern a celor mai mari două bănci ar "arde" acţionarii şi ar afecta capacitatea instituţiilor de credit de a se finanţa.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Irlanda
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close