Antena 3 Economic Banci Îngrijorare uriașă! Sunt vizate toate băncile

Îngrijorare uriașă! Sunt vizate toate băncile

18 Iul 2018   •   09:35
Îngrijorare uriașă! Sunt vizate toate băncile

Banca Centrală Europeană (BCE) este îngrijorată de posibilitatea apariţiei unor probleme de natură sistemică, dacă eforturile destinate reformării Euribor, unul dintre cei mai importanţi indicatori de pe piaţa interbancară, vor fi sabotate, transmite Reuters. 

Autorităţile din întreaga lume au început să revizuiască indicatorii de referinţă de pe piaţa interbancară, în ideea de a evita cazurile de manipulare. Însă, utilizarea extinsă a acestor indicatori într-o gamă largă de contracte financiare, de la ipoteci la instrumente derivate, face ca tranziţia la indicatori alternativi să fie un proces lent. 

În plus, în Europa, situaţia este şi mai presantă, având în vedere că Executivul comunitar vrea ca versiuni complet noi, sau profund revizuite, ale dobânzilor Euribor şi EONIA să fie introduse de la începutul lui 2020. 

"Ne confruntăm cu o problemă, având în vedere că există o reglementare care va intra în vigoare în 2020, adică în mai puţin de 18 luni", a declarat adjunctul directorului general pentru operaţiuni de piaţă de la BCE, Cornelia Holthausen. 

BCE a fost obligat să vină cu propria sa alternativă la dobânda 'overnight' EONIA, denumită ESTER, una dintre cele trei opţiuni pe care o comisie de specialişti o va alege. Însă ESTER nu va fi gata de utilizare decât la finele lui 2019, cu câteva luni înainte ca EONIA să fi eliminată, chiar dacă piaţa financiară speră în continuare că va fi graţiată temporar. 

"Senzaţia mea este că multe bănci sunt delăsătoare şi cred că sectorul public va rezolva probleme pentru ele", a spus Holthausen. 

Găsirea unui înlocuitor pentru Euribor pare şi mai problematic, având în vedere numărul mai mic de tranzacţii. Administratorul Euribor, instituţia Money Markets Institute (EMMI), cu sediul la Bruxelles, testează utilizarea unor tranzacţii reale în loc de actualul sistem bazat pe estimările bancherilor care au făcut astfel de indicatori atât de vulnerabili la manipulare. 

După părerea Corneliei Holthausen, va fi "aproape imposibil" să fie găsită şi implementată o alternativă la Euribor înainte de 2020. Pe de altă parte, o dispariţie bruscă fără un înlocuitor autorizat ar crea un stres major pe piaţa financiară. 

"Marea Britanie şi SUA au început să lucreze la acest dosar în urmă cu doi ani şi nu au ajuns încă la un acord cu privire la o soluţie. În consecinţă este posibil să nu avem o alternativă la Euribor pentru zona euro în următoarele 17 luni şi de acea cred că este foarte important ca această reformă să fie una de succes", a spus Holthausen. 

Se estimează că, până la finele lui 2019, aproximativ 77% din instrumentele financiare derivate bazate pe rata EONIA vor expira şi doar 46% din cele legate de dobânda Euribor se vor afla într-o situaţie similară. Potrivit unui raport elaborat de Banca Centrală a Spaniei, anul trecut, aproximativ 85% din bilanţul de credite ipotecare din Spania, a patra mare economie din zona euro, utilizează Euribor ca dobânda de referinţă. 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close