Antena 3 CNN Economic Banci Isărescu: BNR a vândut un miliard de euro pentru a steriliza valuta preschimbată de Finanţe în lei

Isărescu: BNR a vândut un miliard de euro pentru a steriliza valuta preschimbată de Finanţe în lei

Isărescu: BNR a vândut un miliard de euro pentru a steriliza valuta preschimbată de Finanţe în lei
Sursa foto: mugur isarescu
09 Feb 2009   •   12:25

Banca Naţională a României a vândut în ultima perioadă un miliard de euro pentru a steriliza definitiv sumele în valută pe care Trezoreria Statului le-a transformat în lei, în vederea acoperirii deficitului de anul trecut, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Pe noi, la BNR, ne-au pus într-o situaţie dificilă. Să zicem că a fost un miliard de euro, aşa cum a spus domnul ministru (Gheorghe Pogea - n.r.). Erau în rezerva valutară şi ni i-au vândut nouă, iar noi am făcut emisiune de lei. BNR tocmai anunţase în octombrie că a ajuns creditor al sistemului bancar. Am trecut imediat sub cal, am ajuns din nou debitori ai sistemului", a afirmat Isărescu.
Potrivit guvernatorului, singura opţiune a reprezentant-o sterilizarea definitivă a sumelor prin vânzarea de valută pe piaţă, pentru că banca centrală a redus şi rezervele minime obligatorii în lei.
"Asta a dus la scăderea rezervei valutare cu un miliard de euro, şi unii analişti mai atenţi au văzut-o ca singura soluţie rezonabilă de a ieşi din impas şi a păstra şi alte echilibre. BNR, în calitate de garant al stabilităţii financiare, trebuie să se uite şi la alte echilibre", a continuat Isărescu.
Guvernatorul BNR spune că s-a aflat printre membrii Consiliului de Administraţie care au votat reducerea rezervei minime obligatorii în lei cu 2% şi că regretă că măsura a fost luată prea devreme.
Pe de altă parte, pentru a se garanta un grad de absorbţie mai redus al fondurilor europene, o soluţie ar fi un acord de prefinanţate sau un împrumut general de la Uniunrea Europeană.
Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close