Antena 3 CNN Economic Banci Isărescu: Românii au îndatorat ţara, băncile i-au ademenit cu credite

Isărescu: Românii au îndatorat ţara, băncile i-au ademenit cu credite

Isărescu: Românii au îndatorat ţara, băncile i-au ademenit cu credite
Sursa foto: Foto: Intact Images
24 Noi 2010   •   12:42

Guvernatorul Băncii Naţionale a României , Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că românii sunt cei care au îndatorat ţara şi nu băncile comerciale. Potrivit oficialului BNR, băncile au îndatorat România prin faptul că au ademenit populaţia cu împrumuturi.

"Băncile din România sunt... vinovate - na, dau cuvântul ăsta tare - pentru 22 de miliarde din 90 de miliarde de euro datorie externă a României. Ei le-au dat credite. 4,5 milioane de persoane care au luat credite. Şi aceasta reprezintă circa 50% din populaţia activă a României", a declarat Isărescu.

"3,7 milioane de debitori au credite de cosnum negarantate. Răspunsul meu este tranşant: este clar că decizia de îndatorare a fost democratică (... ) Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit (...), dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii", a adăugat guvernatorul.

De cealaltă parte, bancherii ameninţă că nu vor mai da credite, dacă va exista o ordonanţă care să protejeze atât de mult clienţii. Preşedintele  Asociaţiei  Române a Băncilor, Radu Gheţea, susţine că băncile se vor orienta spre IMM-uri şi investiţii în agricultură.

Isărescu, despre îndatorarea României




×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu BNR banci credite
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close