Antena 3 CNN Economic Banci Marea Britanie: Fiecare familie va plăti 4.350 lire sterline pentru a salva sistemul bancar

Marea Britanie: Fiecare familie va plăti 4.350 lire sterline pentru a salva sistemul bancar

Marea Britanie: Fiecare familie va plăti 4.350 lire sterline pentru a salva sistemul bancar
Sursa foto: rbs
04 Noi 2009   •   12:14

Fiecare familie este în faţa unei poveri fiscale de 4350 lire sterline pentru a salva sistemul bancar din Marea Britanie, după ce guvernul a anunţat cel mai mare plan de subvenţie din istoria ţării.
Cancelarul Alistair Darling a confirmat că se vor pompa alte 25,5 miliarde lire sterline în Royal Bank of Scotland, şi a declarat că este singura cale pentru a păstra afacerea pe linia de plutire.
Contribuabilii au contribuit un total de 53.5 miliarde lire în RBS, incluzând 20 de miliarde de lire într-o naţionalizare parţială anul trecut şi alte opt miliarde păstrate ca asigurare pentru eventuale probleme viitoare.

În total, guvernul britanic a folosit 74 miliarde de lire sterline pentru bănci, printre care RBS, Lloyds şi HBOS, de la începutul crizei financiare, anul trecut.
Partidul Conservator britanic de opoziţie a calculat că ultima subvenţie aduce o povară suplimentară de 2000 de lire pentru fiecare din cele 17 milioane de familii din ţară, peste 2350 de lire sterline la care au fost expuşi ca urmare a tentativelor anterioare de a revigora sistemul financiar.
Noua subvenţie este probabil să fie finanţată din împrumuturi, care vor fi acoperite prin reduceri la serviciile publice sau creşteri ale taxelor în următorii ani.
Salvarea RBS de la faliment în 2008 după o serie de investiţii riscante este cea mai mare din lume. Guvernul deţine acum 84 procente din fosta bancă numărul unu mondial.
Expunere guvernului londonez la RBS este de 250 miliarde dolari, dacă se iau în calcul şi activele toxice.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close