Antena 3 CNN Economic Banci Mărturisirea unui fost şef de bancă: Falimentul Lehman Brothers, decis de Fed în două ore

Mărturisirea unui fost şef de bancă: Falimentul Lehman Brothers, decis de Fed în două ore

Mărturisirea unui fost şef de bancă: Falimentul Lehman Brothers, decis de Fed în două ore
Sursa foto: sef de banca
14 Apr 2009   •   15:38

Mărturisire şocantă a unui fost şef de bancă, autorul cărţii ?Confessions d'un banquier pourri?, care tratează falimentul Lehman, crahul bancar recent, secretul bancar sau ?practicile mafiote? ale bancherilor. Extrase. Bancherul semnează cartea cu numele de Cresus, potrivit blogului lui Dan Popa.

Cartea, publicată la Editura Fayard, li se adresează ?tuturor celor care mai au încredere în banca lor?.

Cresus spune despre sine că este un ?parazit al înaltelor finanţe? care a condus una dintre cele mai mari bănci franceze. De cinci luni, a părăsit businessul. Nu înainte de a pune deoparte milioane bune de euro.

?Am făcut să dispară acele credite cu risc ridicat, amestecându-le cu creanţe de bună calitate pe care le-am vândut, disipând riscul nostru şi curăţindu-ne, astfel, bilanţurile. Marjele cu care lucram la credite au crescut, ajungând la 21%. Creditele de consum, cele cu dobânzi variabile sau descoperirile de cont erau incredibil de rentabile, în ciuda declaraţiilor noastre oficiale. La cele imobiliare, marja era de 16 %. Mai mult, deşi alte divizii lucrau în pierdere, partea de retail înflorea. Am făcut să explodeze comisioanele bancare pe care le încasam ca şi când ăsta era un lucru normal. De ce nu eram prinşi? Pentru că amicii din Finanţe nu ne deranjau, ca să mă exprim elegant. De ce nu se prindeau nici cei din media? Pentru că nu puneau întrebari care să ne surprindă şi pe urmă, media nu trăieşte din publicitate??, spune Cresus.

Cartea prezintă mărturia unei prostituate de lux, căreia i s-a confesat un acţionar saudit al Lehman, care a recunoscut că Henry Paulson, şeful Trezoreriei americane i-a spus că va lăsa banca să cadă.

?SUA are o nevoie vitală de saudiţi. Arabia deţine un sfert din petrolul mondial, apoi pentru ca 7 % din activele totale ale SUA sunt deţinute de familia regală. Şi nu în ultimul rând, pentru ca obligaţiunile emise de Trezoreria SUA au fost cumpărate în bună parte de saudiţi. Drama Lehman a început într-un birou al FRD, în sudul Manhattanului. Henry Paulson a convocat în biroul lui elita Wall Streeet-ului. Erau acolo Ken Lewis, Timothy Geithner, preşedintele pe atunci al Fed New York, Christopher Cox, ?jandarmul? Wall Street şi şefii celor mai mari bănci americane. Discutau despre cum să mobilizeze în weekend câteva sute de miliarde de dolari, deşi toţi ştiau că nimeni nu are cum să adune atâţia bani în aşa de puţin timp. În două ceasuri s-a lămurit totul. Lehman nu mai putea fi salvată?.

În ceea ce priveşte secretul bancar, Cresus spune că Elveţia ameninţă Europa, dar slujeşte SUA.

?Elveţia a ameninţat comunitatea europeană că dacă se atinge de secretul bancar, va îngheţa toate activele europene pe care le deţine, ceea ce desigur ar fi fost o lovitură dură la adresa UE. Când însă Paulson l-a sunat pe şeful Confederaţiei elveţiene şi i-a spus că dacă nu ridică interdicţia legată de secretul bancar, Congresul american va îngheţa orice tranzacţie SUA-Elveţia timp de 6 luni, elveţienii le-au dat americanilor tot ce doreau?.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Elvetia
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close