Antena 3 CNN Economic Banci Mugur Isărescu, mesaj pentru bănci după ce le-a găsit vinovate de creşterea ROBOR

Mugur Isărescu, mesaj pentru bănci după ce le-a găsit vinovate de creşterea ROBOR

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat vina pe bănci, marţi, pentru creșterea ROBOR, spunând că ele "au sărit calul".

Mugur Isărescu, mesaj pentru bănci după ce le-a găsit vinovate de creşterea ROBOR
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    09 Aug 2022   •   12:45

"De câteva luni, băncile au sărit calul și au dus indicele ROBOR peste dobânda-cheie. Au suprareacționat", a spus guvernatorul Mugur Isărescu.

Tot el a apreciat că băncile au avut tendința de a privi pesimist viitorul, fiind influențate și de discuțiile despre foamete și alte dezechilibre.

"A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul", a continuat Isărescu.

"Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al șaptelea la nivel al inflației Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20% (...).

Trebuie să recunosc că acele condiții de lichiditate probabil că au împins băncile să sară calul cu ROBOR. Am înăsprit condițiile de creditare, ca să determinăm băncile să împingă în sus mult mai rapid ratele de dobândă la depozite, pentru că și acolo e vorba tot de români și aceia chiar pierd. 

Sunt 10-12 milioane de români care au economisiri, unii mai mari, alții mai mici, cu dobânzi puternic real negative și cu inflația în creștere. Aceștia chiar pierd sume substanțiale la banii economisiți", a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR le-a transmis şi un mesaj băncilor.

"Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională și atunci probabil că se va apropia ROBOR la 3 luni de rata de politică monetară", a concluzionat Mugur Isărescu.

ROBOR 9 august 2022. Indicele stagnează, dar rămâne la o cotaţie mare

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat marţi la 8,14%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu robor banci
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close