Antena 3 Economic Banci Noul cod civil dă mai multe drepturi românilor cu credite. Vezi aici care sunt acestea

Noul cod civil dă mai multe drepturi românilor cu credite. Vezi aici care sunt acestea

14 Sep 2011   •   08:52
Noul cod civil dă mai multe drepturi românilor cu credite. Vezi aici care sunt acestea
Sursa foto: Foto: Agerpres

Banca Naţională înăspreşte creditarea, însă noul cod civil dă mai multe drepturi celor care reuşesc să se împrumute. Românii cu credite vor avea dreptul să ceară recalcularea ratelor şi chiar suspendarea contractului în instanţă, dacă nu mai pot plăti din cauza unui curs valutar foarte ridicat.

Opt milioane de români s-au împrumutat până acum la bănci. Dintre aceştia, 450.000 sunt în incapacitate de plată şi riscă executarea silită. Ar mai fi avut o şansă dacă noul Cod Civil, programat să intre în vigoare în octombrie, s-ar aplica retroactiv.

Noul cod avantajează însă românii care obţin un credit începând cu luna octombrie. Executarea silită nu va mai fi la fel de uşoară, iar clienţii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru plata datoriei, în cazul în care banca reziliază contractul. Motivul rezilierii trebuie să fie însă temeinic.

Băncile trebuie să fie foarte atente şi la impreviziunea financiară inclusă în noul Cod Civil. Pot apărea situaţii în care doar instanţele vor aprecia dacă ratele cresc justificat sau nu. Noul cod este presărat şi cu noţiuni neclare, care lasă loc interpretărilor.

Specialiştii în domeniu spun însă că neaplicarea noului cod şi pentru creditele contractate înainte de octombrie 2011 este neconstituţională.

 
Get Adobe Flash player


×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close