Antena 3 CNN Economic Banci Numărul cardurilor de credit, emise în România, s-a dublat în 2008, faţă de 2007

Numărul cardurilor de credit, emise în România, s-a dublat în 2008, faţă de 2007

Numărul cardurilor de credit, emise în România, s-a dublat în 2008, faţă de 2007
Sursa foto: Card de credit
18 Ian 2009   •   13:57

Cardurile de credit au ajuns mai ieftine decât creditele de consum. La plata în magazin nu se percepe comision iar pentru rambursarea banilor cheltuiţi, există o perioadă de graţie. În caz de întârzieri însă, penalizările pot fi mai mari decât dobânda. În funcţie de bancă, clientul poate împrumuta de pe cardul de credit obişnuit pâna la 10.000 de euro, iar suma împrumutata trebuie să fie rambursata în perioada de graţie, care variaza între 30 oi 60 de zile.
?În aceste condiţii, clientul nu plăteşte nicio dobânda şi nu are comision, pentru că acel comision este suportat de comerciant. Pentru un credit de consum se platăteşte comision de retragere cash şi cu cash te duci să plăteşti?, explică Lucian Anghel, economist şef la Banca Comercială Română.
Dacă la creditele de consum în lei, dobânzile anuale efective au crescut în ultima vreme, cardurile de credit nu s-au scumpit. BRD, BCR, UniCredit, ţiriac Bank, Banc Post, Raiffeisen Bank sau Piraeus Bank au dobânzi cuprinse între 22 Şi 28% pe an. La ING, Volksbank sau CEC Bank, dobânda pentru un card de credit este şi mai mica, între 17 şi 20% pe an.
Cardurile de credit ?sunt utilizabile atât în ţară, cât şi în străinătate şi sunt destinate în principal cumpărăturilor?, explică Roxana Hălmăgeanu, director de produse la Piraeus Bank. Daca alegeţi un card de credit pentru cumparaturi imediate aveţi grija cum va gestionaţi banii. Nu returnaţi doar suma minimă, care este de doar câteva procente din valoarea totala împrumutata. Pentru grosul banilor veţi achita dobânda.
Oricum, daca folosiţi cardul de credit doar la cumparaturi, aveţi parte şi de reduceri de preţ la produsele din magazine de pâna la 30 de procente. Iar ce cumparaţi puteţi plati în rate de la trei luni pâna la cinci ani.
Antena 3

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close