Antena 3 CNN Economic Banci O bancă de top din China vrea să investească 15 miliarde de dolari în Europa

O bancă de top din China vrea să investească 15 miliarde de dolari în Europa

O bancă de top din China vrea să investească 15 miliarde de dolari în Europa
Sursa foto: Foto: wsj.com
de N.B.    |    17 Sep 2012   •   16:09

Una dintre cele mai puternice bănci din China se pregăteşte pentru cea mai mare achiziţie internaţională din istoria ţării şi se orientează către posibile ţinte în Europa, informează CNN.

China Construction Bank (CCB), a doua bancă chineză din punct de vedere al activelor după Industrial and Commercial Banck of China, ar putea cheltui până la 15 miliarde de dolari pentru o bancă, sau, cel puţin 30-50 % din acţiunile unui grup mai mare, susţine Wang Hpngzhang, preşedinte grupului bancar.

Wang, care a lăudat progresul autorităţilor europene cu privire la modul în care abordează gestionarea crizei, nu a dat nume de instituţii, însă a declarat că investiţiile în Marea Britanie, Germania sau Franţa sunt cele mai atractive.

Achiziţia ce ar urma să se efectueze este orientată către o bancă ce ar avea o prezenţă internaţională rezonabilă. Conform lui Wang, o achiziţie cu profil internaţional ar pune şi mai puţine "probleme de ordin cultural".

Sectorul financiar chinez nu are o istorie foarte bună în ceea ce priveşte investiţiile în străinătate. În Europa, China Development Bank a pierdut foarte mult cu investiţiile în Barclays, în timp ce Ping Am, o companie de asigurări, a cumpărat o mare parte de acţiuni la Fortis, chiar înainte ca grupul să înâmpine probleme şi să fie nevoit să se împartă.

Luând în calcul problemele tot mai mari cu datoriile publice ale ţărilor din Europa, autorităţile chineze au recomandat investitorilor să păstreze distanţa faţă de grupurile financiare europene.

×
Subiecte în articol: investitii zona euro
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close