Antena 3 CNN Economic Banci Peste opt milioane de contracte la bănci ar putea fi modificate

Peste opt milioane de contracte la bănci ar putea fi modificate

Peste opt milioane de contracte la bănci ar putea fi modificate
Sursa foto: milion
16 Mar 2010   •   16:30

Peste opt milioane de contracte pe care românii le au cu băncile ar putea fi modificate, dacă Guvernul va promova o iniţiativă legislativă. Proiectul obligă băncile să nu mai modifice pe toată perioada contractului comisioanele şi interzice introducerea unora noi.

Proiectul legislativ iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului vine în sprijinul celor care au contracte cu băncile, firmele de leasing sau companiile care dau "credit cu buletinul".

Limitarea comisioanelor şi interzice introducerii unora noi sunt doar câteva dintre prevederi.

În prezent, comisionele de rambursare anticipată aplicate de bănci ajung până la 6 la sută, dar ar putea scădea la un procent, odată cu intrarea în vigoare a legii, notează ziarul Gândul.

Viitorul act se va aplica şi contractelor aflate deja în derulare.

Proiectul de ordonanţă mai prevede că românii au dreptul să se retragă din contractul de credit, fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice de la semnarea actului.

Noile prevederi sunt aplicate deja în statele comunitare, singura diferenţă fiind că România vrea să le aplice şi contractelor încheiate deja.

Modificarea contractelor nemulţumeşte însă băncile, pe care noile prevederi le-ar putea costa 20 de milioane euro.

Asociaţia Română a Băncilor a anunţat că este de acord cu aplicarea directivei europene, fără să susţină însă aplicarea prevederilor şi la contractele în derulare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: milioane contracte banci
Parteneri
Schimbări majore la școlile de șoferi!
x close