Antena 3 Economic Banci Preşedintele Băncii Europene a împins Portugalia să ceară ajutor financiar extern

Preşedintele Băncii Europene a împins Portugalia să ceară ajutor financiar extern

de Antena3.ro    |    08 Apr 2011   •   19:45
Preşedintele Băncii Europene a împins Portugalia să ceară ajutor financiar extern
Sursa foto: Foto: infiniteunknown.net

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a manipulat discret Portugalia pentru a o face să ceară ajutorul financiar al UE şi FMI, printr-o "demonstraţie de forţă în spatele scenei", potrivit Reuters.

Trichet a transmis băncilor portugheze îndemnul de a-şi reduce expunerea faţă de datoriile guvernului de la Lisabona, conform şefulului asociaţiei bancare din Portugalia, Antonio de Sousa.

Din cauza presiunilor din partea BCE, băncile au ameninţat, luni, cu oprirea achiziţiilor de obligaţiuni de stat dacă Portugalia nu cere un pachet de ajutor extern. Acest ultimatum ar fi fost decisiv în decizia premierului Jose Socrates de a cere ajutor din partea Uniunii Europene.

Preşedintele Băncii Centrale Europene a negat, vineri, că a împins Portugalia spre un pachet de ajutor extern, după ce cu o zi înainte a admis că banca centrală a încurajat Lisabona să ceară sprijin.

"În ultimele luni, Trichet a devenit o figură importantă în încercarea de a rezolva ceea ce pare o criză fără soluţie. Trichet a intrat în administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu este nimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a face aşa ceva", a declarat preşedintele companiei de consultanţă SCCO International, David Marsh.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close