Antena 3 CNN Economic Banci Preşedintele FED: Băncile americane ar putea avea nevoie de şi mai mulţi bani

Preşedintele FED: Băncile americane ar putea avea nevoie de şi mai mulţi bani

Preşedintele FED: Băncile americane ar putea avea nevoie de şi mai mulţi bani
Sursa foto: ben bernanke
04 Mar 2009   •   09:46

Pieţele bursiere au suferit o a doua zi de turbulenţe după ce preşedintele Rezervei Federale a avertizat că guvernul SUA ar putea turna şi mai mulţi bani pentru a salva sistemele economice şi financiar.

Ben Bernanke a declarat că administraţia Obama ar trebui să ia în considerare mărirea pachetului de salvare a băncilor de 750 miliarde dolari, dar şi pregătirea unor măsuri agresive pentru revugora cea mai mare economie mondială.
Avertizările din faţa Congresului american au venit în acelaşi timp în care acţiunile la Londra au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani.

Preşedintele Fed a mai remarcat că guvernul nu a avut de ales în privinţa salvării AIG cu altă injecţie de capital de 30 miliarde dolari, episod care l-a făcut ?mai supărat? decât oricare altul în ultimele 18 luni.


?Ştim că prăbuşirea principalelor companii financiare în cadrul unei crize poate fi deazstruoasă pentru economie?, declara oficialul parlamentarilor. Guvernul american cheltuise anterio 150 miliarde dolari pentru salvarea aceleiaşi companii, care a raportat pentru ultimul trimestru al anului pierderi de 61,7 miliarde dolari.

Legiuitorii americani l-au avertizat pe preşedintele Fed că răbdarea publicului se subţiază în legătură cu generozitatea de sprijin aratată asiguratorului, în vreme ce consumatorii şi firmele mici sunt lovite direct de o economie în cădere.

Până ce sistemul financiar nu este reparat, economia nu îşi va reveni, crede el. În acelaşi timp, el aprecia că ?deşi s-au făcut progres pe frontul financiar de toamna trecută şi până acum, mai sunt multe de făcut?.

Comentariile sale arată că Trezoreria americană va trebui să cheltuiască şi mai mult decât se anticipa iniţial pentru salvarea băncilor, pentru care a asigurat şi o schemă de preluare a activelor neperformante.

Administraţia Obama prevăzuse până la 750 miliarde dolari pentru cheltuieli pentru finanţarea băncilor, în primul buget.

Comentariile lui Bernanke au dus indicele Dow Jones în jos cu 30 de puncte.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: burse
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close