Antena 3 CNN Economic Banci Programul Prima Casă continuă în 2013. Plafonul de garanții, suplimentat cu 200 de milioane de euro

Programul Prima Casă continuă în 2013. Plafonul de garanții, suplimentat cu 200 de milioane de euro

Programul Prima Casă continuă în 2013. Plafonul de garanții, suplimentat cu 200 de milioane de euro
Sursa foto: Foto: Mediafax
de N.B.    |    14 Dec 2012   •   17:08

Programul Prima Casă va continua în 2013, plafonul de garanții fiind suplimentat cu 200 de milioane de euro, pentru a ajunge cel puțin până la mijlocul anului viitor, iar băncile vor putea folosi sumele pe care nu le utilizează până la sfârșitul anului 2012 le vor putea aloca pentru 2013, relatează Mediafax.

 Finanțatorii care au beneficiat de alocări din plafonul aferent anului 2012 vor fi autorizați să utilizeze integral diferențele din sumele alocate și neangajate până la data de 31 decembrie 2012 în cursul anului 2013, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Dintre cele 16 bănci participante la a patra etapă a programului Prima Casă, BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, OTP, Unicredit țiriac Bank, Raiffeisen Bank, Credit Agricole și Leumi Bank au solicitat alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 milioane euro, iar acestea pot fi utilizate numai până la la finele acestui an, în conformitate cu legislația actuală.

Suma reprezentând diferența rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru acest an va fi publicată pe site-ul FNGCIMM și Ministerului Finanțelor Publice până la 15 ianuarie 2013.

Dacă hotărârea va fi aprobată, băncile vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat după ce au epuizat sumele anterioare, "evitându-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditării persoanelor fizice care au întreprins demersuri și au efectuat cheltuieli pentru a intra în program, respectiv au semnat antecontracte de vânzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vânzare-cumpărare", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

FNGCIMM va evalua cel puțin trimestrial modul de utilizare de către finanțatori a plafonului alocat și va efectua realocări între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a sumelor și de ponderea garanțiilor acordate de finanțator în totalul garanțiilor acordate.

Actul normativ propune ca relațiile dintre bănci și FNGCIMM să se deruleze în baza protocolalelor semnate în etapa anterioară a programului Prima Casă, urmând ca acestea să fie modificate prin acte adiționale.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close