Antena 3 CNN Economic Banci Raiffeisen: Prabusirea pietelor a scazut cu peste 30% profitul Bancii Transilvania in trimestrul al treilea

Raiffeisen: Prabusirea pietelor a scazut cu peste 30% profitul Bancii Transilvania in trimestrul al treilea

Raiffeisen: Prabusirea pietelor a scazut cu peste 30% profitul Bancii Transilvania in trimestrul al treilea
Sursa foto: Sursa: Raiffeisen Capital & Investment
de Catalin Ciocan    |    26 Oct 2011   •   12:04
Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) estimeaza ca Banca Transilvania (TLV), a treia banca din sistemul bancar dupa activele de la jumatatea anului, va raporta pentru trimestrul al treilea (T3) un profit net de 24,7 milioane de lei (5,8 milioane de euro), in scadere cu 32% fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut, in principal din cauza rezultatului slab din operatiunile de tranzactionare.

Castigul bancii ar urma sa fie totodata cu 27% mai mic fata de profitul din trimestrul al doilea al anului. Banca Transilvania reusise in T2 sa-si dubleze profitul net pana la 33,9 milioane de lei (8,2 milioane de euro), pe fondul scaderii provizioanelor, dar veniturile din dobanzi si comisioane ramasesera slabe din cauza cererii reduse de credite.

“Banca Transilvania a crescut probabil mai mult decat piata in T3 in ciuda faptului ca aceasta crestere pe partea de credite a fost ajutata mai putin decat in cazul competitorilor de deprecierea leului”, au mentionat analistii Raiffeisen, intr-o nota transmisa azi.

Analistii se asteapta ca rezultatul din tranzactionare al bancii de-abia sa ramana pe plus, avand in vedere prabusirea pietelor in trimestrul al treilea. Fata de perioada similara din 2010, cand banca obtinuse un profit de 38,6 milioane de lei din operatiunile de tranzactionare, de aceasta data castigul ar fi de doar 1,5 milioane de lei.  In trimestrul al doilea din acest an, rezultatul din tranzactionare fusese din nou unul solid, Banca Transilvania castigand la acel moment 22,7 milioane de lei din aceste operatiuni.

Analistii de la Raiffeisen estimeaza totodata ca ritmul de crestere a creditelor neperformante a incetinit in trimestrul al treilea, iar in aceste conditii costul riscului sa fi scazut cu circa 13% fata de trimestrul al doilea al anului.  

In primul semestru, profitul net al bancii Transilvania se ridicase la 65,67 milioane de lei (15,7 milioane de euro), consemnand o crestere aproape dubla fata de prima jumatate a anului trecut. La acel moment, banca reusise sa bata estimarilor analistilor chestionati de Reuters.

Actiunile Bancii Transilvania sunt listate la Bursa de la Bucuresti, iar azi scad cu peste 1%.
Analistii Raiffeisen au o recomandare de "hold (pastrare)" a actiunilor TLV, cu un pret-tinta la 12 luni de 1,2 lei/actiune, cu 25% peste pretul la care se tranzactioneaza in prezent titlurile la Bursa.

Banca Transilvania va raporta maine rezultatele oficiale pe trimestrul al treilea.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close