Antena 3 CNN Economic Banci Rambursarea anticipată a unui credit, sabotată de dobânzile prea mari

Rambursarea anticipată a unui credit, sabotată de dobânzile prea mari

Rambursarea anticipată a unui credit, sabotată de dobânzile prea mari
Sursa foto: credit
15 Feb 2010   •   12:04

Comisioanele şi dobânzile puse la un credit vă pot încurca toate calculele pe care vi le-aţi făcut atunci când aţi accesat un împrumut, dacă nu vă interesaţi cu atenţie şi vreţi să rambursaţi anticipat suma, scrie Evenimentul Zilei.

În pricipiu, rata pe care o plătiţi la bancă este compusă, cel puţin în perioada iniţială de rambursare, din dobânzi şi comisioane în proporţie de circa trei sferturi.

De exemplu, la Alpha Bank, pentru creditul ?Alpha 4 All? în a treisprezecea lună, dacă un client vrea să ramburseze un credit de 10.000 de euro, trebuie să returneze 9.254 de euro. Asta în condiţiile în care rata lunară depăşeşte 220 de euro, după ce era achitat deja mai mult de 2.600 de euro. Valoarea de plătit pentru acest credit se dublează faţă de cât a împrumutat clientul.

Potrivit ofiţerului de credite de la Alpha Bank, celor mai mult de 9.250 de euro se adaugă 3% comision de rambursare anticipată, adică alţi peste 300 de euro. Deci din cei 2.640 de euro pe care i-ar fi achitat clientul timp de un an, aproximtiv 1.900 de euro ar fi fost comisioane şi dobânzi.

O suma egală solicitată la Raiffeisen Bank atrage un calcul pentru o sumă de 10.300 de euro, pe o perioadă de 7 ani. Rata totală de plată în acest caz ar fi aproape 205 euro.

?Plata este alcătuită din rata de credit, care este de 85 de euro (fără comisioane şi dobânzi - n.r.), alţi 85 de euro sunt dobânzile lunare şi alţi aproape 34 de euro, comisioane?, spune ofiţerul de credite al Raiffeisen Bank, citat de EVZ.

Dacă, după un an, clientul se decide să ramburseze anticipat suma, ar trebuit să achite 9.135 de euro. La ei se mai adaugă şi comisionul de plată anticipată de 4,5%, peste 410 euro.

În fiecare, aceste cazuri valoarea în euro a dobânzilor scade pe perioada derulării contractului, conform simulărilor făcute de bancheri.

Nici în lei lucrurile nu stau mai bine. La creditele în moneda naţională, proporţia ratei propriu-zise nu trece de jumătate din plata lunară în primul an. De exemplu, la CEC Bank singurul produs pe care angajaţii băncii îl recomandă e un credit de nevoi personale cu asigurare de viaţă, de 15.000 de lei.

Pentru acesta, se percepe 300 de lei comision de acordare şi alţi 300 de lei comision de gestiune. În cazul unui împrumut de 15.000 lei, rata lunară atingea 431 de lei, pe o perioadă de cel mult 4 ani.

După un an de plată, suma rămasă de rambursat e de 11.700 de lei. Din rata de 431 de lei, din prima lună, 215 lei constituiau rata propriu-zisă, dobânda valora 191 de lei la care se adăuga un comision de 25 de lei. În a 12-a lună, avea o cotă de 268 de lei, dobânda ? 138 lei, iar comisionul atingea 25 de lei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: credit banci
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close