Antena 3 CNN Economic Banci Restanţele la credite au atins 4 miliarde de lei

Restanţele la credite au atins 4 miliarde de lei

Restanţele la credite au atins 4 miliarde de lei
17 Iun 2010   •   18:30

Românii cu buzunarele topite de măsurile statului vor mai avea o problemă. Creditele făcute într-o veselie îşi arată acum colţii. Restanţele au crescut de aproape trei ori în ultimul an şi au ajuns la 4 miliarde de lei. Aşa că bancherii pregătesc un al doilea val de reeşalonări.

 

Nici nu mai vrem, dar nici nu mai putem să ne îndatorăm. Şi, mulţi dintre noi, nu mai plătim nici creditele deja luate. Aceasta este, pe scurt, imaginea gri prezentată de bănci.

 

700.000 de români au restanţe la credite în valoare de 4 miliarde de lei. Trei sferturi din ele sunt de peste 90 de zile, declarate deja pierdere. Restanţa medie a crescut şi ea, de la 2.800 de lei la peste 3.700 de lei.

 

În condiţiile unor venituri şi mai mici, bancherii se aşteaptă la un nou val de restanţieri.

 

În curând, bugetarii care au luat cam 30% din totalul creditelor din România vor primi telefoane de la bănci cu soluţii de plată.

 

Dacă nu mai puteţi duce o rată de o sută de euro pe lună, ea se poate reduce chiar şi la 60 de euro, dar pe o perioadă mai mare.

 

Şi profilul datornicului s-a modificat în ultimii doi ani.

Acum, restanţierul tipic este bărbat, are între 30 şi 34 de ani, este din Bucureşti şi are o datorie mică, de până într-o mie de lei, la un credit de consum luat în moneda naţională.

 

În schimb, deşi venitul e în scădere, cei care nu vor credite reuşesc să economisească. În martie, aproape 16 milioane de românii aveau depozite în valoare de peste 95 de miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât în decembrie 2009.

 

Observator

 

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close