Antena 3 CNN Economic Banci Rezervele BNR au crescut în luna martie cu circa 700 de milioane de euro

Rezervele BNR au crescut în luna martie cu circa 700 de milioane de euro

Rezervele BNR au crescut în luna martie cu circa 700 de milioane de euro
Sursa foto: Foto: article.wn.com
01 Apr 2011   •   20:21

Rezervele valutare ale Băncii Centrale (BNR) au crescut în luna martie cu 699 milioane de euro, la 32,7 miliarde de euro. Majorarea a avut loc în contextul unor intrări de 1,7 miliarde de euro, dintre care 1,2 miliarde de euro reprezintă virarea tranşei a patra de la Comisia Europeană, informează Mediafax.

Pe parcursul acestei luni au avut loc intrări de 1,72 miliarde de euro, reprezentând alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv tranşa a IV-a a împrumutului de la Comisia Europeană), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Comisia Europeană a acordat, pe 24 martie, a patra tranşă din împrumutul pentru România, în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Suma totală virată de Comisie României în ultimii doi ani se ridică la 4,85 miliarde de euro. "Uniunea Europeană a virat joi României 1,2 miliarde de euro. Eliberarea tranşei are loc ca urmare a evaluării pozitive realizată de Comisia Europeană privind implementarea condiţiilor agreate cu autorităţile române", conform site-ului Comisiei Europene.

Împrumutul agreat de Comisie cu România are o valoare totală de 5 miliarde de euro şi a fost parafat în luna mai 2009.

Pe de altă parte, ieşirile au însumat 1,02 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, precum şi deprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost la finele lunii martie de 36,123 miliarde de euro, faţă de 35,467 miliarde de euro la 28 februarie 2011.

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close