Antena 3 CNN Economic Banci REZULTATE BANCI "Cea mai buna banca" nu numai ca nu impresioneaza, dar dezamageste cu rezultatele pe trimestrul trei: Profit net de 23,7 milioane de euro, cu 37% sub castigul din T2 si cu peste 30% sub asteptarile analistilor

REZULTATE BANCI "Cea mai buna banca" nu numai ca nu impresioneaza, dar dezamageste cu rezultatele pe trimestrul trei: Profit net de 23,7 milioane de euro, cu 37% sub castigul din T2 si cu peste 30% sub asteptarile analistilor

REZULTATE BANCI "Cea mai buna banca" nu numai ca nu impresioneaza, dar dezamageste cu rezultatele pe trimestrul trei: Profit net de 23,7 milioane de euro, cu 37% sub castigul din T2 si cu peste 30% sub asteptarile analistilor
Sursa foto: Foto: Mediafax
de Catalin Ciocan    |    04 Noi 2011   •   10:37
BRD, a doua banca din Romania dupa active, a dezamagit piata cu rezultatele pe trimestrul al treilea, raportand un profit net de 101 milioane de lei (23,7 milioane de euro), cu 6% mai mic fata de castigul din perioada similara a anului trecut si cu 37% sub profitul din trimestrul al doilea al anului.  Rezultatul este totodata cu 34% sub media estimarilor analistilor.

Pe primele noua luni, profitul net al bancii a fost de 382 milioane de lei (90 milioane de euro), in scadere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

“Cel de-al treilea trimestru al anului s-a remarcat prin persistenta unei cereri scazute de servicii bancare, in conditiile in care economia nu si-a revenit inca, iar cresterea ei este una destul de modesta. In acest context, am continuat sa ne concentram pe imbunatatirea nivelului de eficienta operationala. Calitatea rezultatelor obtinute in acest domeniu este demonstrata de nivelul cheltuielilor generale, care au fost mentinute la un nivel constant comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior”, a declarat Guy Poupet, presedintele-director general al BRD.

Analistii remarca insa ca banca a dezamagit in principal in ceea ce priveste profitabilitatea operationala si costul riscului.

 “In timp ce cresterea creditelor a fost in linie cu asteptarile, profitabilitatea operationala si costul riscului au fost dezamagitoare. Raportul costuri/venituri a fost de 46,6%, fata de 37,9% acum un an, ca urmare a ingustarii marjei de dobanda iar veniturile din tranzactionare au fost slabe”, au comentat analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI).

“Vedem aceste rezultate in mod negativ pentru BRD dar intentionam sa ne mentinem recomandarea pastreaza”, au adaugat analistii.

In acelasi timp, analistii societatii de brokeraj Alpha Finance Romania au spus ca rezultatele BRD le confirma opinia ca 2011 va fi unul dintre cei mai grei ani pentru aceasta banca.

“Scaderea castigului a fost determinata de o cadere a profitului operational inainte de provizioane si taxe cu 23% fata de perioada similara a anului trecut si cu 2,5% fata de trimestrul precedent pana la 432 milioane de lei (101 milioane de euro – n.red). Provizioanele pentru creditele neperformante au scazut cu 30% fata de aceeasi perioada din 2010, dar au crescut cu 19% comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, pana la 305 milioane de lei (71,6 milioane de euro)”, a precizat Mihai Anghelescu, analist in cadrul Alpha Finance Romania.
 
Volumul total al creditelor acordate clientelei a fost de 33,16 miliarde de lei (7,61 miliarde de euro), in scadere cu 3% fata de septembrie 2010, evolutie ce reflecta, in opinia oficialilor BRD, scaderea cererii de creditare. Depozitele, pe de alta parte, au ramas la un nivel constant, ajungand la 29,87 miliarde de lei (6,86 miliarde de euro). Activele totale ale bancii se ridicau, la sfarsitul lunii septembrie, la 10,57 miliarde de euro.

Celelalte doua banci din top 3, BCR si Banca Transilvania, au obtinut profituri mult mai mici la noua luni decat BRD. Astfel, castigul BCR a fost de doar 16 milioane de euro, dupa ce banca a inregistrat o pierdere de 21 milioane de euro in trimestrul al treilea, in timp ce Banca Transilvania a facut in aceeasi perioada un profit de 25,4 milioane de euro. Andreas Treichl, CEO-ul grupului austriac, care controleaza BCR, spunea
despre BCR ca este "cea mai mare banca din Romania, dar nu si cea mai buna" si isi va concentra toate resursele pentru a imbunatati rezultatele din Romania.

Actiunile bancii inregistreaza o crestere de pana la 1% la Bursa de la Bucuresti, dupa raportarea rezultatelor, dar pe o lichiditate foarte redusa. Capitalizarea bursiera a bancii este de 1,76 miliarde de euro.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close