Antena 3 CNN Economic Banci Cum poţi reduce ratele cu câteva sute de lei, când ROBOR creşte şi creditul se scumpeşte

Cum poţi reduce ratele cu câteva sute de lei, când ROBOR creşte şi creditul se scumpeşte

În timp ce Guvernul anunţă prin vocea Ministrului de Finanţe că nu ia în calcul amânarea ratelor, tot mai mulţi români au restanţe la plata creditelor.

Cum poţi reduce ratele cu câteva sute de lei, când ROBOR creşte şi creditul se scumpeşte
de Georgiana Adam    |    25 Mar 2022   •   09:34

Sunt deja aproape jumătate de milion de oameni în această situaţie. Specialiştii vorbesc despre o singură soluţie acum - refinanţarea creditelor.

Este o lovitură devastatoare pentru românii cu credite în lei calculate în funcţie de indicele ROBOR. Ratele se scumpesc de la o lună la alta. 

O femeie care a luat un credit de nevoi personale în valoare de 40.000 de lei, pe o perioadă de cinci ani, spune că "de vreo 4-5 luni, rata creşte exponenţial cam cu 5-10 lei. 

Îmi trimite lunar informare banca, de la 6% cred că a ajuns la 8 % ceva de genul dobânda ca procent", povesteşte femeia.

Impactul creşterii indicelui ROBOR se resimte acut în cazul creditelor ipotecare, acolo unde valoarea sumei împrumutate este mai mare.

Anul trecut, pentru un credit în valoare de 250.000 de lei contractat pe o perioada de 30 de ani plăteam o rată de 1370 de lei, pentru că indicele ROBOR era 1,7%. 

Astăzi, indicele ROBOR a depăşit pragul de 4,5% şi plătim o rată cu 470 de lei mai mare. Dacă indicele ROBOR va creşte şi mai mult şi va ajunge la 6%, atunci vom plăti o rată de 2.100 de lei. 

Cum facem refinanţarea creditului

Acest lucru înseamnă o scumpire a ratei cu 700 de lei faţă de anul trecut. Aproape 500.000 de români înregistreză restanţe mai mari de 30 de zile la plata ratelor. O soluţie este refinanţarea creditelor prin noul indice IRCC, care înlocuieşte ROBOR.

Pornind de la acelaşi scenariu, pentru un credit de 250.000 pe 30 de ani plătim în prezent o rată de 1.844 de lei. Prin refinanţarea creditului, putem opta pentru o dobândă fixă de 4,50% în primii cinci ani. 

În această perioadă, vom plăti o rată mai mică cu 577 de lei. După cei cinci ani, rata se va calcula în funcţie de o marjă de 2,30% şi indicele IRCC de la momentul respectiv. 

În piaţă sunt bănci care oferă dobândă fixă pe o perioadă şi mari mare de cinci ani, unele chiar pe tot parcursului perioadei.

"Acum depinde şi ce sold avem de refinanţat. La soldurile mari diferenţa este uimitoare, de cam 30% la rată. Sau în cazul în care se optează pentru păstrarea ratei şi scurtarea perioadei, perioada se poate scurta tot aşa cam cu 30%", spune Doru Iliescu, reprezentant broker de credite.

Refinanţarea creditului vine cu costuri suplimentare

Atenţie, refinanţarea unui credit presupune şi costuri suplimentare.

"Dacă te duci şi faci refinanţarea la o altă bancă decât banca ta atunci mai este costul de scrisoare de refinanţare care este de 300+500 de lei sumă fixă, depinda de banca la care ai creditul", explică Irina Chiţu, analist financiar.

"Apoi sunt costurile cu terţii, adică cu notarul, cu evaluatorul, pentru că trebuie să muţi ipoteca de pe imobil de la o bancă la alta", adaugă analistul financiar. BNR a majorat anul acesta de două ori dobânda-cheie până la 2,5% şi ar putea ajunge la 3% în aprilie, când va avea loc o nouă şedinţă de politică monetară.

Credit 250.000 de lei, perioadă 30 de ani, 3,5%+ROBOR

- martie 2021 - ROBOR=1,7%, rata= 1372 lei
- prezent - ROBOR = 4,56%, rata=1844 lei, în creştere cu 472 lei
- scenariu - ROBOR =6%, rata = 2102 lei, în creştere cu 730 lei
Sursa: Finzoom.ro

Cu cât scade rata dacă refinanţăm un credit

- credit 250.000 de lei, perioadă 30 de ani, 3,5%+ROBOR
- prezent - ROBOR = 4,56%, rata=1844 lei

Refinanţarea creditului

- dobândă fixă 4,50% în primii 5 ani, rata=1.267 lei
- ulterior 2,3% +IRCC
Sursa: Finzoom.ro

×
Subiecte în articol: credit refinanţare credit robor bani
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close