Antena 3 CNN Economic Banci ROBOR la trei luni atinge un nou prag. Cea mai mare valoare din ultimii nouă ani

ROBOR la trei luni atinge un nou prag. Cea mai mare valoare din ultimii nouă ani

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut miercuri la 5,37%, de la 5,21% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

ROBOR la trei luni atinge un nou prag. Cea mai mare valoare din ultimii nouă ani
ROBOR la trei luni atinge un nou prag. Cea mai mare valoare din ultimii nouă ani
de Georgiana Adam    |    11 Mai 2022   •   11:12

O cotaţie similară nu a mai fost înregistrată din 12 martie 2013.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,50% de la 5,32%, cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 5,69% de la 5,41%, cât era în şedinţa anterioară.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.
 

×
Subiecte în articol: robor
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
A murit Donald Sutherland. Actorul veteran avea 88 de ani
x close