Antena 3 CNN Economic Banci România, la un pas de a respecta ţinta de inflaţie pe 2009: Prognoză de 4,5%

România, la un pas de a respecta ţinta de inflaţie pe 2009: Prognoză de 4,5%

România, la un pas de a respecta ţinta de inflaţie pe 2009: Prognoză de 4,5%
Sursa foto: bnr
06 Noi 2009   •   11:57

Banca Naţională a României (BNR) a rectificat în urcare estimarea de inflaţie pentru 2009, de la 4,3% la 4,5%, ceea ce ar înseamna că România va respecta ţinta privind creşterea preţurilor de consum stabilite pentru acest an, după ce a ratat obiectivele în 2007 şi 2008, scrie Mediafax.

"Inflaţia s-a dus în jos şi în octombrie, dar în ultimele două luni ale anului, datorită programatei majorări a accizelor, şi internalizării anterioare a acesteia, am mai trăit asta, probabil indicele preţului de consum va oscila între 4,2 şi 4,5%. Prognoza noastră este 4,5%", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul Mugur Isărescu.

Acesta mai spune că BNR a menţinut estimarea privind rata anuală a inflaţiei la sfârşitul anului viitor, la 2,6%.


În altă ordine de idei, Isărescu e de părere că economia are nevoie de dobânzi mai mici, dar dobânzile practicate de bănci la creditele în lei erau mult mai mari decât o marjă naturală de 1-3 puncte procentuale peste rata de politică monetară.

"Un factor principal îl constituie lipsa de încredere. Suntem în continuare într-o fază în care băncile percep riscuri mari, incertitudine, inclusiv politic. Categoric dobânzile mai mici sunt bune pentru economie în situaţia actuală, dar pentru a avea dobânzi scăzute e bine să ne gândim la un complex de factori, nu doar la banca centrală", spune Isărescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR Mugur Isarescu
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close