Antena 3 CNN Economic Banci Românii au datorii la bănci de un miliard de lei

Românii au datorii la bănci de un miliard de lei

Românii au datorii la bănci de un miliard de lei
11 Ian 2009   •   11:18

Românii sunt datori vânduţi, băncilor. La sfârşitul anului 2008, datoriile românilor numai la creditele în valută, erau de un miliard de lei, iar deprecierea monedei naţionale în faţa euro îi pune în imposibilitatea de a-şi achita ratele. Bucureştenii conduc în topul restanţierilor atât la creditele în valută, cât şi la cele în lei, arată datele BNR. Debitele la creditele în valută depăşesc 350 de miloane de lei, în timp ce restanţele pentru împrumuturile în moneda naţională ating o jumătate de miliard.
Suma în valuta luată de locuitorii Capitalei de la banci este de peste 45 de miliarde de lei, adică dublu faţă de cea împrumutată în lei. Potrivit cifrelor oficiale, cei care s-au împrumutat cel mai puţin în valută sunt cei din Teleorman, care au luat credite în valoare de doar 286 de milioane de lei. La sfârşitul anului trecut, aceştia aveau restanţe de aproape 900.000 de lei.
Deşi contractarea creditelor în valută este mai puţin indicată decât cea în moneda naţională, romanii au în total credite într-o monedă străină de aproape 111 miliarde de lei. experţii bancari spun că pentru cei care primesc salariul în lei, un astfel de credit este riscant tocmai pentru că evoluţia cursului de schimb este imprevizibilă.
Aşadar, pentru o rată de 150 de euro, un român plăteşte acum cu 35 de lei mai mult, decât plătea la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care euro a ajuns la aproape 42 de lei.
Antena 3

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close