Antena 3 Economic Banci Românii au început să evite să se mai împrumute în valută

Românii au început să evite să se mai împrumute în valută

de M.Z.    |    26 Aug 2015   •   08:52
Românii au început să evite să se mai împrumute în valută
Sursa foto: Foto: Agerpres

Românii iau tot mai puţine credite în valută, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). 

 
Valoarea creditelor acordate populaţiei şi firmelor a scăzut în iulie, faţă de iunie, cu 1,3% şi cu 0,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 
 
Valoarea creditelor în moneda locală a crescut în luna iulie a acestui an faţă de luna anterioară. Creditul în lei a crescut cu 0,9%, în timp ce creditul în valută, exprimat în lei, s-a diminuat cu 1,8%, se menţionează într-un comunicat al Băncii Naţionale a României. 
 
Cel mai mult a crescut, în perioada menţionată, valoarea creditelor în lei acordate populaţiei, cu 3,3%. 
 
În privinţa creditelor în valută luate de populaţie, finanţările au scăzut de la o lună la alta cu 3,9%. Scăderea creditării în valută a fost însă cel mai mult influenţată de companii. Finanţările în valută pentru firme s-au redus cu 2,4% în luna iulie faţă de luna precedentă. 
 
Valoarea împrumuturilor în monedă străină pentru companii a înregistrat aşadar un minus de 12,1% de la an la an.  
 
Şi în privinţa evoluţiei anuale, tot populaţia a susţinut creditarea în lei, cu un avans de 26,5% al împrumuturilor, în timp ce finanţările pentru companii au urcat cu doar 4,3% în iulie 2015, faţă de iulie 2014. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close