Antena 3 CNN Economic Banci Românii, restanţieri la credite, pe fondul crizei internaţionale

Românii, restanţieri la credite, pe fondul crizei internaţionale

Românii, restanţieri la credite, pe fondul crizei internaţionale
29 Noi 2008   •   13:14

Peste 400.000 de români au întârziat cu plata ratelor la bănci, din cauza creşterii dobânzilor, potrivit datelor furnizate de Biroul de Credit. Numărul se referă doar la cei care au întârzieri de cel puţin 30 de zile. Restanţele la plata creditelor au crecut cu două procente în primele nouă luni ale acestui an, de la 6,3 la 8,2 la sută. Oficialii BNR spun că, deşi procentul reprezintă media la nivelul sistemului bancar, fenomenul ar trebui să le dea de gândit autorităţilor.
Gradul de îndatorare foarte mare la care ajung tot mai mulţi dintre români reprezintă un alt motiv pentru care se întârzie cu plata creditelor. Nu este de mirare, dacă ţinem cont de faptul că aproape jumătate din cei 2 milioane de români creditaţi la bănci, au în acelaşi timp cel puţin două credite.
Nici impactul noilor norme privind creditarea impuse de Banca Naţională nu este de neglijat. De pildă gradul de îndatorare, adică raportul dintre veniturile în baza cărora se acordă creditul şi valoarea ratei, a scăzut cu până la 14%, în cazul persoanelor cu venituri medii.
Antena 3

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close