Antena 3 CNN Economic Banci Românii s-au întors la credite, după trei ani de "îngheţ". Bancherii au înăsprit condiţiile

Românii s-au întors la credite, după trei ani de "îngheţ". Bancherii au înăsprit condiţiile

Românii s-au întors la credite, după trei ani de "îngheţ". Bancherii au înăsprit condiţiile
Sursa foto: Foto: newschannel6now.com
de M.Z.    |    06 Sep 2012   •   23:02

Cererea pentru creditele de consum a crescut, din ianuarie, cu peste 60%, după trei ani de îngheţ. Românii s-au întors la împrumuturile de nevoi personale, însă bancherii sunt mai zgârciţi cu banii lor - sumele împrumutate sunt mai mici şi trebuie înapoiate mai repede.

Cele mai avantajoase credite, spun bancherii, sunt cele în lei cu dobandă fixă, iar ofertele promovate de bănci sunt croite după aceste reguli. De exemplu, o persoană cu un venit de 2.500 de lei pe lună poate primi, în medie, un împrumut de 17.500 de lei. Plăteşte pentru acesta o dobândă fixă de 15%, aşa că rata lunară, timp de cinci ani, va fi de până la 416 de lei.

Doritorii trebuie însă să treacă de testele bancherilor. Aceştia se uită, mai ales, la gradul de îndatorare, care nu trebuie să fie mai mare 35%. Aşa că este greu pentru o persoană cu venituri mici să se împrumute, mai ales că noile norme BNR impun rambursarea creditului în cinci ani şi nu în zece, cum era până anul trecut.

Pe cale de dispariţie sunt însă creditele ipotecare. De frica executărilor silite, puţini sunt românii care mai girează cu bunurile pentru credite bancare.




×
Subiecte în articol: credit bani bancheri
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close