Antena 3 CNN Economic Banci Scenariu-soc al bancherilor de la Goldman Sachs: BCR va face un profit de doar 3 milioane de euro in 2012. Adica de 200 de ori mai putin decat castigul Erste din Cehia

Scenariu-soc al bancherilor de la Goldman Sachs: BCR va face un profit de doar 3 milioane de euro in 2012. Adica de 200 de ori mai putin decat castigul Erste din Cehia

Scenariu-soc al bancherilor de la Goldman Sachs: BCR va face un profit de doar 3 milioane de euro in 2012. Adica de 200 de ori mai putin decat castigul Erste din Cehia
Sursa foto: Sursa: Goldman Sachs
de Catalin Ciocan    |    26 Ian 2012   •   13:04
Goldman Sachs, una dintre cele mai mari banci de investitii de pe Wall Street, evalueaza BCR, cea mai mare banca din Romania, detinuta de austriecii de la Erste, la 1,3 miliarde de euro, similar valorii operatiunilor din Austria, dar de aproape cinci ori mai putin decat valoarea Ceska Sporitelna, cea mai mare banca din Cehia, aflata tot sub controlul grupului austriac.

In urma cu sase ani, cand BCR fusese scoasa la vanzare si potentialii cumparatori isi pregateau ofertele financiare, banca americana evalua BCR intre 3,8 si 5,8 miliarde de euro , acest ultim devenind si pretul de referinta pentru cei de la Erste care au cumparat banca.
Acum insa, BCR este evaluata mai jos decat BRD, care are active mici, dar este mai profitabila. Valoarea BRD pe Bursa este de 1,7 miliarde de euro.  

Valoarea BCR in estimarea Goldman Sachs este mai joasa si decat nivelul la care fusese evaluate banca in toamna anului trecut cand austriecii s-au inteles cu SIF-urile sa le cumpere actiunile de la BCR. La acel moment, BCR era evaluata la 1,8 miliarde de euro.

BCR a resimtit puternic criza din ultimii ani, la finele primelor noua luni ale anului trecut afisand un profit net de doar 16 milioane de euro. BRD pe de alta parte, al doilea jucator de pe piata, inregistra un profit de peste 90 milioane de euro in aceeasi perioada.  Goldman Sachs se asteapta ca 2012 sa fie chiar un an mai prost pentru BCR, estimand ca austriecii vor inregistra  din operatiunile din Romania un profit net de doar 3 milioane de euro. Redresarea ar trebui sa vina in 2013, cand este estimate un profit de 150 milioane de euro.

Goldman Sachs are o tinta de pret pentru actiunile Erste de 22 euro/actiune, cu 27% peste pretul de la Bursa din Viena al actiunilor si o recomandare de “cumparare”. Analistii considera ca, dintre cele trei mari banci din regiune, Erste, Raiffeisen si OTP, actiunile grupului care controleaza BCR au fost cele mai afectate de temerile privind posibile evenimente extraordinare care ar putea “lovi” bancile.  

Analistii de la Goldman Sachs remarca totodata ca valoarea de la Bursa a grupului Erste a ajuns aproape de ce a Komercni Bank, banca din Cehia detinuta de rivalii de la Societe Generale, ceea ce inseamna ca piata in aceste momente,  nu acorda nici o valoare operatiunilor Erste din alte piete decat Cehia. Totodata, actiunile Erste se tranzactioneaza la un multiplu pret/valoare contabila de 0,78 fata de 0,86 in cazul OTP, ceea ce sugereaza ca investitorii par sa considere ca pentru Erste exista un risc mai mare din cauza operatiunilor din Ungaria decat pentru OTP, o anomalie, avand in vedere ca expunerea mai mare pe care OTP o are pe Ungaria.

Citeste articolul integral pe Fin.ro

×
Subiecte în articol: Goldman Sachs Erste BCR
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close