Antena 3 CNN Economic Banci Sistemul bancar românesc a încheiat 2010 pe pierdere, pentru prima oară în 12 ani

Sistemul bancar românesc a încheiat 2010 pe pierdere, pentru prima oară în 12 ani

Sistemul bancar românesc a încheiat 2010 pe pierdere, pentru prima oară în 12 ani
Sursa foto: Foto: Antena 3
14 Feb 2011   •   08:26

Pentru prima dată în ultimii 12 ani, sistemul bancar românesc a încheiat un an pe pierdere. 2010 a fost un an de coşmar pentru bănci. Există, însă, şi excepţii. 20 de societăţi bancare au înregistrat profit. Sergiu Voicu ştie ce arată exact cifrele oficiale şi cât de sigur este sistemul în acest moment.

Sistemul bancar din România este  unul sigur şi nu avem de ce să ne  facem griji. Asta susţin chiar oficialii Băncii Naţionale. Totuşi,  anul trecut s-a încheiat pentru  prima dată din 1999, cu o pierdere  de 304 milioane lei, comparativ cu  un câştig de 815 milioane lei în  2009.

Bilanţul anului trecut, arată  că 22 de instituţile de credit au  avut rezultate negative, cu pierderi  mai importante decât în urmă cu doi  ani. 20 de bănci au înregistrat, însă, profit. Creşterile au fost numai pe  partea de tranzacţii şi investiţii  în titluri.  Provizioanele constituite de bănci  au avansat anul trecut cu 57 %,  până la 23,5 miliarde de lei, în  timp ce creditele scoase în afara  bilanţului şi urmărite în  continuare s-au cifrat la 2,43  de milliarde lei, similar cu nivelul din 2009.

Sistemul bancar românesc este stabil şi capabil să absoarbă şocurile, spun analiştii financiari.  Capitalizarea bancară este semnificativă, fiind de aproape 15 % , comparativ cu 8%, nivelul de capitalizare bancară la nivel mondial.

×
Subiecte în articol: banci pierdere sistem bancar
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close