Antena 3 CNN Economic Banci Sondaj BNR: Numărul creditelor acordate populaţiei va scădea dramatic

Sondaj BNR: Numărul creditelor acordate populaţiei va scădea dramatic

Sondaj BNR: Numărul creditelor acordate populaţiei va scădea dramatic
30 Noi 2008   •   18:23

Creditele acordate populaţiei vor scădea dramatic în ultimele luni ale anului, arată un sondaj realizat de Banca Naţională. Principala cauză este, în opinia bancherilor, înăsprirea puternică a condiţiilor în care se acordă împrumuturile, dar şi termeni duri impuşi în contracte.
Bancherii estimează că numărul creditelor ipotecare va scădea dramatic până la sfârşitul anului, deşi prognozele spun că tocmai terenurile şi locuinţele sunt cele care se vor ieftini puternic.
Potrivit sondajului realizat de Banca Naţională, de vină sunt condiţiile de creditare foarte aspre din acest moment. Oamenii nu se mai califică din punct de vedere financiar, în cerinţele băncilor. Pe de altă parte şi băncile impun temeni contractuali restrictivi care mai temperează avântul clienţilor.
În prezent, gradul maxim de îndatorare folosit la acordarea creditelor a crescut până la 55,3%. Cu peste cinci puncte procentuale peste media din trimestrul precedent.
În pofida înăspririi condiţiilor, cererea de credite pentru nevoi personale a întrecut aşteptările băncilor. Nu înseamă, însă, că toate au fost onorate. Singurele produse de împrumut la care băncile prognozează creşteri uşoare până la afârşitul anului sunt cardurile de credite.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie
x close