Antena 3 CNN Economic Banci Spania ar putea restructura sistemul bancar

Spania ar putea restructura sistemul bancar

Spania ar putea restructura sistemul bancar
Sursa foto: spania banca
26 Feb 2009   •   15:06

Spania ar putea fi obligată să cureţe bilanţurile contabile ale instituţiilor de creditare şi să restructureze sectorul bancar în timpul crizei financiare mondiale, a declarat guvernatorul băncii centrale a Spaniei, Miguel Angel Fernandez-Ordonez, citat de Reuters.
Comentariile au survenit după cele asemănătoare făcute săptămâna aceasta de şeful celei de a doua bănci spaniole, BBVA. şi de ministrul economiei.
Reflectând poziţiile conducerii BBVA şi ale guvernului, Ordonez a spus că Spania ar putea folosi Fondul de Garantare a Depozitelor, gestionat de banca centrală a Spaniei şi de bănci, pentru a curăţa bilanţul contabil.
"Adâncimea crizei globale ar putea înseamna un proces de restructurare pentru sistemul nostru bancar", a declarat şeful băncii centrale a Spaniei, în faţa Comisiei economice şi pentru trezorerie a Congresului spaniol.
"În Spania, spre deosebire de alte ţări, avem Fondul de Garantare a Depozitelor, care este autofinanţat de industrie şi care ar putea, la nevoie, să joace un rol important în revigorarea situaţiei unei instituţii", a precizat Ordonez.
"Dacă băncile vor fi recapitalizate, acest lucru va fi temporar şi cu condiţii", a spus Ordonez, adăugând că până în prezent rezistenţa sistemului bancar spaniol a fost impresionantă.
"Acest lucru nu ar trebui să ne facă să ne complacem cu ideea că sistemul va fi imun. Evident, dacă avem de a face cu cea mai mare criză financiară din istorie, ne-am putea confrunta cu probleme, chiar dacă deocamdată nu am avut niciuna", a mai spus şeful băncii centrale a Spaniei.
Oricum el consideră că sistemul bancar spaniol ar putea fi testat de problemele din sectorul imobiliar, creşterea şomajului, dar şi condiţiilor mai stricte de creditare de pe pieţele internaţionale sau scăderea afacerilor pentru bănci.
Oficialul a dat asigurări pentru deponenţi că nu au de ce să îşi facă griji, în schimb cu ?acţionarii băncilor este altă problemă?.
Spania fost lovită de o prănuşire simultană a sectorului imobiliar, ce a cunoscut un boom de un deceniu şi criza globală a creditelor, dar până acum a evitat injectarea de capital în bănci, graţie mai ales rezervei Băncii Spaniei şi reglementărilor de investiţii.
Ordonez aprecia că băncile spaniole nu au active neperformante, dar nu sunt imune la aproape 20 de luni de tensiune pe piaţa financiară, ce aproape au secat nivelul lichidităţilor.
Analiştii apreciază că în special băncile nelistate la bursă, cu legături cu guvernele regionale şi expunere puternică la prăbuşirea pieţei imobiliare, sunt cele mai probabile candidate la probeleme. Băncile de economii au dominat o listă de instituţii care au primit sprijin din partea unui program guvernamental ce viza cumpărarea de active bancarede 50 miliarde euro, împreună cu unele bănci listate mai mici.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close