Antena 3 CNN Economic Banci Statele europene fac presiuni pentru renunţarea la secretul bancar elveţian

Statele europene fac presiuni pentru renunţarea la secretul bancar elveţian

Statele europene fac presiuni pentru renunţarea la secretul bancar elveţian
Sursa foto: euro bani
04 Feb 2010   •   11:25

Statele europene s-au aliat de partea cancelarului german Angela Merkel în lupta sa pentru expunerea evazioniştilor fiscali, în cadrul uui asalt combinat asupra secretului bancar elveţian şi a legilor ce îi protejează.
Astfel ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a scuturat industria bancară elveţiană în această săptămână, când a declarat că Berlin este pregătit să plătească pentru datele de potenţiali clienţi careu păcălit statul german cu ajutorul băncilor elveţiene.
Acum guvernele olandez, belgian şi austriac s-au arătat interesat de a obţine copii ale unui CD cu date legate de taxe, pe care Berlin l-ar putea cumpăra curând de la un informator.
Ministrul elveţian de finanţe Hans-Rudolf Merz declara miercuri că Elveţia nu va ajuta Germania sau alte state să vâneze evazionişti fiscali pe baza datelor bancare furate, dar a încercat să minimalizeze scandalul declarând că Berna nu se va răzbuna.
"Este evident că un asemenea furt este un act criminal. De aceea, Elveţia nu ar trebui să ofere asistenţă în asemenea cazuri," arăta oficialul, care a subliniat totuşi că vor continua discuţiile cu Germania pentru un nou tratat.
Acţiunea coordonată a statelor europene este o problemă pentru Merz, mai ales după ce Berna se străduieşte să onoreze acordul cu Washington ce a spus punct scandalului evazionist cu UBS .
Interesaţi de CD-ul cu date bancare elveţiene s-au mai arătat şi olandezii, dar şi austriecii, care îşi protejează clienţii băncilor locale cu propriul secret bancar. De asemenea, ziarul belgian De Standaard arăta că Belgia, care renunţă la secrete, doreşte o copie.
Aproape 6 trilioane de de dolari sunt manageriate în Elveţia, din care potenţial o treime nedecleraţi, apreciază analiştii.
Olandezii au declarat anul trecut 2,15 miliarde de euro la introducerea unei amnistiii fiscale, din care treime erau în conturi ascunse în Elveţia.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Elvetia Angela Merkel
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close