Antena 3 CNN Economic Banci Statul român a tras 1,42 miliarde euro de la băncile comerciale, în lipsa banilor de la FMI

Statul român a tras 1,42 miliarde euro de la băncile comerciale, în lipsa banilor de la FMI

Statul român a tras 1,42 miliarde euro de la băncile comerciale, în lipsa banilor de la FMI
Sursa foto: fmi
26 Noi 2009   •   18:05

Statul s-a împrumutat cu 1,423 miliarde de euro la licitaţia de titluri de stat în valută organizată azi, de aproape trei ori mai mult decât suma anunţată iniţial, de 500 de milioane de euro. Scadenţa titlurilor este la un an, iar randamentul de 4,25%, anunţă revista Capital.

În lipsa tranşei a treia din acordul de la FMI şi a împrumuturilor coordonate de Comisia Europeană şi Banca Mondială, ministerul de Finanţe apelează la piaţa internă. Afost ajutat şi de BNR, care a redus rezervele minime la pasivele pe termen lung, în valută ale băncilor de la 30% la 25%. Au fost astfel eliberate aproape 1,3 miliarde de euro.

Împrumutul este al patrulea de acest fel contractat de pe piaţa internă. Cel mai recent a avut loc pe 9 noiembrie, când statul a obţinut un ajutor de 793,8 milioane de euro, la un randament de 5,25%, cu scadenţa pe 3 ani.

Pe 14 august a fost lansată emisiune de titluri de stat în valută, iar suma atrasă a fost de 447 de milioane de euro, la randament de 5,25%, cu scadenţă pe 3 ani.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI imprumut stat
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close