Antena 3 CNN Economic Banci Studiu: Băncile europene rămân extrem de vulnerabile în cazul unei crize

Studiu: Băncile europene rămân extrem de vulnerabile în cazul unei crize

Studiu: Băncile europene rămân extrem de vulnerabile în cazul unei crize
de S.T.    |    13 Mai 2015   •   10:27

La aproape opt ani de la colapsul Lehman Brothers, unele bănci din zona euro sunt la fel de vulnerabile ca înainte de criza financiară din 2008, se arată într-un studiu publicat de University of Portsmouth Business School din Marea Britanie, transmite publicația britanică "The Guardian", citată de Agerpres.

"În pofida tuturor eforturilor de îmbunătățire a rezistenței băncilor, unele instituții sunt la fel de vulnerabile astăzi cum erau înainte de criza bancară, este și acum la fel de probabil ca ele să intre în faliment. În cazul unui șoc financiar sau economic, credem că băncile se vor confrunta cu pierderi atât de mari încât nivelul capitalului lor să scadă sub cerințele minime impuse de autoritățile de reglementare deoarece calitatea capitalului celor mai mari bănci europene nu este suficientă pentru a diminua efectele crizelor sistemice", a apreciat Nikos Paltalidis, de la University of Portsmouth Business School.

În cazul unui șoc pe piețele de obligațiuni suverane din zona euro efectele se vor răspândi rapid în sistemul bancar provocând pierderi băncilor.

Concluzia raportului este că "sistemul bancar european rămâne extrem de vulnerabil și provoacă efect de contagiune financiară, deoarece noile reglementări privind capitalul nu reduc substanțial riscurile sistemice și prin urmare sunt necesare politici suplimentare pentru a spori rezistența industriei bancare la șocuri".

Studiul a analizat 170 de bănci din zona euro.

×
Subiecte în articol: banci criza Lehman Brothers
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close