Antena 3 CNN Economic Banci SUA primeşte acces la datele bancare europene

SUA primeşte acces la datele bancare europene

SUA primeşte acces la datele bancare europene
09 Iul 2010   •   11:50

 


Anchetatorii anti-terorism din SUA vor putea accesa informaţiile bancare europene, conform unui acord aprobat de Parlamentul European.

 

Europarlamentarii din Strasbourg au votat pentru acceptarea acordului ce acordă Statelor Unite acces la datele din catalogul Swift, organizaţie cu sediul la Bruxelles ce supraveghează plăţile interbancare.

Parlamentul respinsese un acord similar, în februarie, motivând cu preocuparea pentru informaţiile personale ce ar putea fi folosite de America.

Acum însă europarlamentarii au votat , cu 484 pentru şi 109 împotrivă.

SUA insistă că acordul Swift este esenţial pentru lupta contra terorismului, parte a programului de urmărire a finanţelor în terorism (TFTP).

Mai mulţi oficiali americani, printre care şi secretarul de stat Hilary Clinton au făcut lobby pe lângă Parlament.

În încercarea de diminua îngrijorarea europarlamentarilor şi ONG-urilor, UE a acceptat să numească oficiali pentru monitorizarea acţiunilor americane.

De asemenea, agenţia europeană de poliţie Europol va stabili dacă datele cerute sunt necesare pentru lupta contra terorismului.

Cecilia Malmstrom, comisarul European responsabil cu afacerile interne, care a negociat acordul în numele UE, declara că există cerinţe ca datele să nu fie trimise unor terţe părţi.

Noul accord va intra în vigoare în august  pentru o durată iniţială de cinci ani.

 

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: terorism
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close