Antena 3 CNN Economic Banci Teste de stres: 10 bănci americane au nevoie de capital suplimentar de 74,6 miliarde dolari

Teste de stres: 10 bănci americane au nevoie de capital suplimentar de 74,6 miliarde dolari

Teste de stres: 10 bănci americane au nevoie de capital suplimentar de 74,6 miliarde dolari
Sursa foto: banci americane
08 Mai 2009   •   03:40

Autorităţile de reglementare din SUA au anunţat că 10 bănci au nevoie de capital adiţional de 74,6 miliarde dolari pentru a restabili încrederea în sectorul bancar şi pentru ieşirea din recesiune.

Rezultatele testelor de stres au tras astfel o linie între băncile cu o situaţie financiară mai bună şi cele care se confruntă cu probleme, indicând sumele de care acestea au nevoie pentru a-şi stabiliza finanţele.

Testele, organizate de banca centrală americană, Federal Reserve, au arătat că 10 bănci au nevoie de capital suplimentar pentru a face faţă unor viitoare pierderi, dacă recesiunea se va înrăutăţi. Bank of America are nevoie de 33,9 miliarde dolari, în timp ce Citigroup are nevoie de 5,5 miliarde dolari.

De asemenea, Wells Fargo trebuie să strângă 13,7 miliarde dolari, iar GMAC 11,5 miliarde dolari. Administraţia Obama speră ca băncile să umple aceste goluri din surse private, deşi şeful Fed, Ben Bernanke, a spus că guvernul este pregătit să ia măsuri, dacă va fi nevoie.

?Guvernul, prin intermediul Trezoreriei, este pregătit să pună la dispoziţie capitalul adiţional necesar pentru a se asigura că sistemul bancar va traversa această perioadă economică dură?, a spus Bernanke.

Suma de 74,6 miliarde dolari este mai mică decât se aşteptau analiştii, înainte de terminarea testelor. De asemenea, cifra este îndeajuns de mică încât să asigure investitorii că administraţia Obama nu va cere Congresului să aprobe alte ajutoare financiare, pe lângă pachetul de 700 miliarde dolari aprobat în 2008.

Băncile şi-ar putea acoperi nevoile de capital prin vânzări de active, de acţiuni şi conversia de acţiuni preferenţiale în titluri ordinare, scrie Reuters.

Pentru unele bănci, rezultatele de astăzi deschid calea unei ieşiri din cadrul unui parteneriat tensionat între instituţiile de pe Wall Street şi guvernul american. Altele vor avea la dispoziţie şase luni să facă rost de capitalul necesar şi ar putea accepta guvernul drept acţionar majoritar, ceea ce va duce la schimbări în structura de conducere, scrie Bloomberg.

Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Bank of New York Mellon Corp., MetLife Inc., American Express, State Street Corp., BB&T Corp., US Bancorp şi Capital One Financial Corp. nu vor avea nevoie de fonduri suplimentare, conform rezultatelor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close