Antena 3 CNN Economic Banci Tranzacţiile neinspirate ale JPMorgan Chase ar ptuea provoca pierderi de 7,5 miliarde de dolari

Tranzacţiile neinspirate ale JPMorgan Chase ar ptuea provoca pierderi de 7,5 miliarde de dolari

Tranzacţiile neinspirate ale JPMorgan Chase ar ptuea provoca pierderi de 7,5 miliarde de dolari
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
15 Iul 2012   •   17:19

Tranzacţiile neinspirate ale departamentului londonez de investiţii al JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, efectuate sub presiuni din partea conducerii grupului pentu îmbunătăţirea profitului şi trecute cu vederea de controalele interne, ar putea provoca pierderi de 7,5 miliarde dolari.
   
Până în prezent, banca a contabilizat deja pierderi de 5,8 miliarde de dolari în urma acestor tranzacţii, iar cifra ar putea creşte, în cel mai rău caz, cu 1,7 miliarde de dolari, potrivit lui Jamie Dimon, preşedinte al board-ului şi director general al JPMorgan Chase, citat de Bloomberg.
   
Profitul net a coborât cu 9% în trimestrul al doilea, la 4,96 miliarde de dolari, perioadă în care banca a înregistrat pierderi de 4,4 miliarde dolari cauzate de tranzacţiile proaste cu derivate financiare efectuate de traderii biroul londonez de investiţii, în speţă Bruno Iksil, supranumit "Balena de la Londra" pentru poziţiile uriaşe asumate pe piaţă în numele băncii.
   
Banca a revizuit şi profitul din primul trimestru în scădere cu 459 milioane de dolari, după ce o anchetă internă la biroul de la Londra a indicat că angajaţii s-ar putea face vinovaţi de muşamalizarea unor tranzacţii cu rezultat păgubos.
   
Înainte de izbucnirea scandalului, Dimon era considerat unul dintre cei mai buni manageri din industria bancară, în special datorită reputaţiei sale în zona gestionării riscului şi supravegherii interne.
   
Dimon a desconsiderat temerile ridicate de mai mulţi apropiaţi din interiorul băncii privind biroul de la Londra, care s-au arătat îngrijoraţi în ultimii ani de lipsa de transparenţă şi de controalele interne deficitare de la departament.
   
Acţiunile băncii au crescut vineri cu 6%, investitorii răsuflând uşuraţi că pierderile nu sunt şi mai mari.
   
Cu toate acestea, capitalizarea băncii a scăzut cu 32 miliarde de dolari, respectiv 19%, din 5 aprilie, când au apărut primele informaţii privind tranzacţiile cu derivate de credit efectuate de biroul londonez al instituţiei.
   
Unitatea de la Londra a fost transformată în ultimii ani de Dimon pentru îmbunătăţirea profiturilor, prin ţintirea unor active cu grad mai ridicat de risc şi potenţial mai mare de câştig, precum produse structurate de credit, acţiuni şi derivate financiare, potrivit unor foşti angajaţi ai departamentului, citaţi de Bloomberg.
   
După apariţia în presă a informaţiilor, în luna aprilie, Dimon a respins posibilitatea unor probleme semnificative, minimalizând situaţia de la Londra. La mai puţin de patru săptămâni, tot şeful JPMorgan a anunţat o pierdere de cel puţin 2 miliarde de dolari cauzată de traderii londonezi.
   
Banca a concediat mai mulţi manageri şi supraveghetori responsabili pentru tranzacţii şi va încerca să recupereze salariile acestora, în baza concluziilor anchetei interne.
   
Totodată, JPMorgan a acceptat o ofertă din partea fostului director executiv al biroului de la Londra, Ina Drew, care a propus băncii să returneze compensaţia financiară pe ultimii doi ani, în valoare totală de 29 milioane de dolari.
   
Drew a demisionat în luna mai, cu un pachet de retragere de 57,5 milioane de dolari, compus din acţiuni, pensie şi alte compensaţii. Aproape jumătate din această sumă ar fi dispărut, dacă ar fi fost concediată cu argumente.

×
Subiecte în articol: investitii tranzactii manageri Londra actiuni
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close