UE şi Elveţia au semnat un acord ISTORIC. Secretul bancar, eliminat. "Este o nouă lovitură dată evazioniştilor"

de D.D.    |    27 Mai 2015   •   13:29
UE şi Elveţia au semnat un acord ISTORIC. Secretul bancar, eliminat. "Este o nouă lovitură dată evazioniştilor" Foto: europa.eu
Uniunea Europeană şi Elveţia au semnat miercuri un acord istoric privind transparenţa în domeniul fiscal. Părţile semnatare urmează să facă schimb automat de informaţii despre conturile rezidenţilor, din 2018.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, acordul pune capăt secretului bancar pentru rezidenţii Uniunii Europene şi va împiedica evazioniştii să ascundă fonduri nedeclarate în conturi din Elveţia.

Documentul a fost semnat de comisarul pentru Economie Pierre Moscovici, Janis Reirs, ministrul de Finanţe din Letonia, ţară care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, şi de secretarul de stat pentru Finanţe Internaţionale din Elveţia, Jacques de Watteville.

"Acordul de astăzi semnalează o nouă eră a transparenţei fiscale şi de cooperare între UE şi Elveţia, este o nouă lovitură dată evazioniştilor, un nou pas spre fiscalitate corectă în Europa. UE a deschis calea către schimbul automat de informaţii, în speranţa că şi alţi parteneri internaţionali o vor urma. Acest acord este dovada că ambiţia şi determinarea UE pot da rezultate", a declarat Moscovici.

Schimbul automat de informaţii reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale, oferind autorităţilor informaţii esenţiale despre veniturile din străinătate ale persoanelor, pentru a putea evalua şi colecta taxele aferente.

Statele membre vor primi, anual, numele, adresele, datele de identificare fiscală şi datele de naştere ale persoanelor cu conturi în Elveţia, precum şi alte informaţii despre situaţia lor financiară, se arată în comunicat.

Comisia Europeană finalizează în prezent negocierile pentru acorduri similare cu Andora, Liechtenstein, Monaco şi San Marino.

x close