Antena 3 CNN Economic Banci Un an de la falimentul Lehman Brothers. Preşedintele Obama susţine un discurs pe Wall Street

Un an de la falimentul Lehman Brothers. Preşedintele Obama susţine un discurs pe Wall Street

Un an de la falimentul Lehman Brothers. Preşedintele Obama susţine un discurs pe Wall Street
Sursa foto: lehman brothers
14 Sep 2009   •   14:54

Astăzi se împlineşete un an de la falimentul prestigioasei bănci americane de investiţii Lehman Brothers. Este momentul care a marcat începutul recesiunii în Statele Unite ale Americii. Preşedintele american, Barack Obama va ţine un discurs în faţa americanilor chiar în inima Wall Street-ului. Discursul este aşteptat să înceapă la 19.00, ora României.

Întreaga lume era convinsă că guvernul SUA îi va acorda băncii "Lehman Brothers" ajutorul de care avea nevoie şi o va salva de la faliment. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în data de 14 septembrie 2008, gigantul financiar, Lehman Brothers intra în faliment. A fost ziua care a marcat începutul crizei financiare globale.

Peste tot în lume, băncile centrale au injectat peste 100 de miliarde de dolari în capitalul băncilor, pentru a încerca să păstreze calmul şi încrederea.

Lehman Brothers a fost, însă, doar prima piesa dintr-o piaţă financiară care s-a transformat într-un joc de domino. Unii au scăpat totuşi, printre ei aflându-se şi "Merrill Lynch", pentru care "Bank of America" a oferit 50 de miliarde de dolari.

Următoarele două piese din domino au fost compania de asigurări AIG şi grupul bancar britanic HBOS. La o zi după colapsul "Lehman Brothers" , AIG primea un împrumut de 85 de miliarde de dolari din partea Rezervei Federale a SUA. Iar a doua zi, premierul britanic Gordon Brown intervenea pentru "HBOS".

Până la sfârşitul acelei săptămâni negre, Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, şi-a prezentat planul de a oferi 700 de miliarde de dolari din banii publici pentru a ajuta sistemul financiar. Tot atunci, a fost interzisă pentru scurt timp vânzarea de acţiuni.

A urmat apoi sfârşitul erei investiţiilor bancare pe Wall Street, după ce "Goldman Sachs" şi "Morgan Stanley", ultimele bănci de investiţii independente, s-au transformat în bănci comerciale.

Ajutorul promis de Secretarul Trezoreriei nu a venit destul de repede ca să salveze "Washington Mutual", una dintre cele mai mari bănci de retail din Statele Unite, care a fost preluată sub control de autoritatea de garantare a depozitelor bancare şi vândută către "JPMorgan Chase."

De atunci, mulţi se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă "Lehman Brothers" ar fi fost ajutată să îşi revină în acele zile.

Antena3

×
Subiecte în articol: Lehman Brothers faliment
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close