Antena 3 CNN Economic Banci Ungaria menţine dobânda monetară la minimul record de 5,25%

Ungaria menţine dobânda monetară la minimul record de 5,25%

Ungaria menţine dobânda monetară la minimul record de 5,25%
Sursa foto: forint
31 Mai 2010   •   17:14

Banca Centrală a Ungariei a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 5,25%, după 10 reduceri consecutive ale ratei cheie, începând cu luna iulie 2009, scrie Reuters.

Menţinerea dobânzii a fost prognozată de majoritatea analiştilor consultaţi de agenţia de presă în urmă cu o săptămână. Dobânda cheie a pierdut 4,25 puncte procentuale începând din iulie 2009, pentru a sprijini revenirea economiei din criză.


Analiştii cred, totuşi, că banca centrală este precaută din cauza amplificării temerilor investitorilor ca urmare a crizei datoriilor statelor din zona euro, neînţelegerilor dintre guvernul ungar şi bancă, dar şi nesiguranţei legate de politica fiscală a noului guvern.

"Evenimentele din mai de pe pieţele de capital au evidenţiat fragilitatea acestora, iar în acest climat precauţia băncii centrale este de înţeles, întrucât forţarea de noi reduceri ale dobânzii ar putea face mai mult rău decât bine. Totuşi, decizia nu înseamnă că seria de reduceri ale dobânzii s-a încheiat", spune Daniel Bebesy, analist la Budapest Fund Management.

Pieţele din Europa Centrală au înregistrat scăderi în ultimele săptămâni, din caza gradului ridicat de îndatorare din zona euro.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ungaria dobanda
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close