Antena 3 CNN Economic Banci Vasilescu, BNR: Băncile nu s-au înţeles în privinţa majorării dobânzilor

Vasilescu, BNR: Băncile nu s-au înţeles în privinţa majorării dobânzilor

Vasilescu, BNR: Băncile nu s-au înţeles în privinţa majorării dobânzilor
Sursa foto: adrian vasilescu
24 Iun 2009   •   14:27

Consiliul Concurenţei se înşală când susţine că băncile s-au înţeles în privinţa majorării dobânzilor, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El susţine că acest comportament este generat de un fenomen de piaţă numit "simpatia preţurilor". Declaraţia lui Vasilescu vine în contextul în care Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie, referitoare la o eventual înţelegere între bănci, pentru a menţine un nivel ridicat al dobânzilor.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că fenomenul numit simpatia preţurilor este responsabil pentru majorarea dobânzilor la negocierea ratelor, iar Banca Naţională s-a aliniat vocilor care au semnalat un proces periculos în această urcare a dobânzilor.

El a recunoscut că nu este normal ca dobânzile pasive ale băncilor comerciale să fie peste dobânda de politică monetară a BNR, de 9,5%.

Vasilescu a precizat că Ministerul Finanţelor, cel mai bun client al băncilor în acest moment, a primit dobânzi mai mici decât populaţia şi companiile.

Consilierul guvernatorului BNR este convins că în momentul în care Ministerul Finanţelor va dispărea din postura de împrumutător de la bănci, băncile se vor întoarce la creditare.

Vasilescu a precizat, totodată, că reducerea dobânzilor din ultima perioadă este o pură coincidenţă şi nu are, astfel, legătură cu investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei, referitoare la o eventuală înţelegere a băncilor privind majorarea dobânzilor. Ancheta a fost iniţiată încă din octombrie 2008, ca urmare a unei autosesizări.

Antena3

×
Subiecte în articol: Adrian Vasilescu Consiliul Concurentei
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close