Antena 3 CNN Economic Biz News Business 75 de ani, perioada de tranziţie de la statutul de economie emergentă la cea dezvoltată

75 de ani, perioada de tranziţie de la statutul de economie emergentă la cea dezvoltată

75 de ani, perioada de tranziţie de la statutul de economie emergentă la cea dezvoltată
Sursa foto: Kenneth Rogoff
06 Mai 2010   •   17:33

Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, scrie în Financial Times că un stat trebuie să depăeşască un proces dureros de tranziţie care poate dura chiar şi 75 de ani înainte să "promoveze" statutul de economie emergentă.


Profesorul de economie spune că respectiva criză a datoriilor statale este atât "produs al succesului euro, precum şi un eşec al monedei unice".

"Economiştii au un nivel limitat de a înţelege de ce naţiunile suverane îşi plătesc datoria externă, din moment ce nu există vreo autoritate juridică supranaţională care să le oblige să facă acest lucru.
Cauza default-ului suveran este, de foarte putine ori, lipsa banilor. De regulă, si bineînţeles în Europa sudică de astăzi, problema rezidă în voinţa de a plăti. Într-un caz celebru, dictatorul român Nicolae Ceauşescu şi-a forţat poporul la mai multe ierni reci fără căldură pentru a înapoia, în anii '80, 9 miliarde de dolari datorate băncilor internaţionale. Dacă ar mai fi aşteptat câţiva ani, România ar fi putut beneficia, cel mai probabil, de aceeaşi clemenţă financiară de care s-au bucurat numeroase alte state la sfârşitul acelui deceniu. Faptul că o ţară îşi poate plăti datoriile nu înseamnă că va şi alege asta", scrie Rogoff.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close