Adrian Vasilescu: Viteza de credit este în criză, nu sistemul bancar

09 Iul 2008   •   20:09
Adrian Vasilescu: Viteza de credit este în criză, nu sistemul bancar
BNR vrea să modifice regulamentul prin care se acordă creditele. După noile reguli, băncile vor lua în calcul venituri cu cel mult 20% mai mari decât cele declarate la Fisc, în anul precedent. ?Nu sistemul bancar este în criză, ci viteza de credit?, a declarat directorul direcţiei Comunicare din BNR, Adrian Vasilescu. Invitat la Ştirea Zilei, Vasilescu a declarat că BNR era obligată să introducă un astfel de regulament, în condiţiile în care creditele de consum au cunoscut o rapiditate de dezvoltare ce riscă să iasă de sub control.

Directorul direcţiei de Comunicare din BNR a anunţat însă că, de acum înainte, cei care vor să îşi facă credit trebuie să aducă fişa fiscală eliberată de angajator, şi nu o adeverinţă ridicată de la Fisc. Veniturile ocazionale nu se iau în calcul, ci doar cele pe o perioadă mare. Excepţie fac drepturile de autor. ?Impozitul plătit la Fisc este lucrul cel mai verificabil?, a adăugat Vasilescu.

De cealaltă parte, redactorul şef al revistei Săptămâna Financiară a declarat că măsura BNR poate avea două scopuri: să determine băncile comerciale ca, în goana lor după profit, să se uite cu mai multă grijă la nivelul creditelor neperformante sau reducerea de consum. Dacă BNR s-a oprit asupra celei de-a doua variante, atunci ?s-a ales o soluţie birocratică?, avertizează Radu Preda.

De aceeaşi părere este şi analistul economic Ilie Şerbănescu. ?Apelul la Fisc este greoi şi nu ştiu dacă oprirea creditului este intenţia BNR?, a precizat el. Cu toate astea, Şerbănescu atrage atenţia că ?economia din România a ajuns complet dezarticulată, şi asta din cauza vitezei prea mari a creditului, cu care niciun proces economic nu poate ţine pasul?.

?Ceva trebuie făcut ca acestei viteze prea mari să i se pună căluş. (...) Trebuie ales acum între România şi profiturile băncilor. Probabil, dacă comunitatea bancară va fi responsabilă, va trebui să găsească o soluţie împreună cu BNR?, susţine Ilie Şerbănescu.

Antena3.ro

Parteneri
x close