Antena 3 CNN Economic Biz News Business Adrian Vasilescu: Viteza de credit este în criză, nu sistemul bancar

Adrian Vasilescu: Viteza de credit este în criză, nu sistemul bancar

Adrian Vasilescu: Viteza de credit este în criză, nu sistemul bancar
09 Iul 2008   •   20:09

BNR vrea să modifice regulamentul prin care se acordă creditele. După noile reguli, băncile vor lua în calcul venituri cu cel mult 20% mai mari decât cele declarate la Fisc, în anul precedent. ?Nu sistemul bancar este în criză, ci viteza de credit?, a declarat directorul direcţiei Comunicare din BNR, Adrian Vasilescu. Invitat la Ştirea Zilei, Vasilescu a declarat că BNR era obligată să introducă un astfel de regulament, în condiţiile în care creditele de consum au cunoscut o rapiditate de dezvoltare ce riscă să iasă de sub control.

Directorul direcţiei de Comunicare din BNR a anunţat însă că, de acum înainte, cei care vor să îşi facă credit trebuie să aducă fişa fiscală eliberată de angajator, şi nu o adeverinţă ridicată de la Fisc. Veniturile ocazionale nu se iau în calcul, ci doar cele pe o perioadă mare. Excepţie fac drepturile de autor. ?Impozitul plătit la Fisc este lucrul cel mai verificabil?, a adăugat Vasilescu.

De cealaltă parte, redactorul şef al revistei Săptămâna Financiară a declarat că măsura BNR poate avea două scopuri: să determine băncile comerciale ca, în goana lor după profit, să se uite cu mai multă grijă la nivelul creditelor neperformante sau reducerea de consum. Dacă BNR s-a oprit asupra celei de-a doua variante, atunci ?s-a ales o soluţie birocratică?, avertizează Radu Preda.

De aceeaşi părere este şi analistul economic Ilie Şerbănescu. ?Apelul la Fisc este greoi şi nu ştiu dacă oprirea creditului este intenţia BNR?, a precizat el. Cu toate astea, Şerbănescu atrage atenţia că ?economia din România a ajuns complet dezarticulată, şi asta din cauza vitezei prea mari a creditului, cu care niciun proces economic nu poate ţine pasul?.

?Ceva trebuie făcut ca acestei viteze prea mari să i se pună căluş. (...) Trebuie ales acum între România şi profiturile băncilor. Probabil, dacă comunitatea bancară va fi responsabilă, va trebui să găsească o soluţie împreună cu BNR?, susţine Ilie Şerbănescu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close