Antena 3 CNN Economic Biz News Business Materialele de construcţii urmează tendinţa din imobiliare: preţuri cu până la 40% mai mici

Materialele de construcţii urmează tendinţa din imobiliare: preţuri cu până la 40% mai mici

Materialele de construcţii urmează tendinţa din imobiliare: preţuri cu până la 40% mai mici
Sursa foto: constructie casa
24 Feb 2009   •   12:03

Căderea pieţei imobiliare, scăderea boomului construcţiilor, ?vinovat? în mare măsură pentru creşterea economică din ultimii ani, dar şi temperarea investiţiilor au determinat reacţi şi pe piaţa materialelor de construcţii. Acestea au ajuns acum la preţuri cu 40% mai scăzute decât în 2008, în cazul anumitor produse.
Scăderea însă era pe de altă parte de aşteptat, după ce anul trecut producătorii au mărit preţurile constant, fără o justificare obiectivă, ci numai datorită faptului că piaţa putea suporta şi preţuri mai mari fără a scădea numărul de clienţi. În condiţiile unui curs de schimb constant şi a materiilor prime de asemenea, preţul materialelor a crecut anul trecut în proporţii alarmante.
Acum se înregistrează o tendinţă inversă. Astfel, deşi producătorii spun că de la poarta fabricii materialele pleacă având acelaşi preţ ca şi în urmă cu jumătate de an, distribuitorii şi vânzătorii finali au renunţat la adaosurile fabuloase şi preferă să vândă la un preţ normalm scrie Adevarul
?Preţurile materialelor de construcţii oricum au o anumită ciclicitate, sezonieră, iar scăderile de anul acesta sunt mai mari decât în alte ierni pentru că magazinele şi-au redus marjele?, ne-a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii.
Producătorii spun că preţul cimentului, al oţel-betonului şi al cărămizii a ajuns la niveluri apropiate de costurile de producţie, sub care nu se mai poate coborî, iar cărămida de asemenea.
Spre comparaţie oţelul a ajuns de la circa 4,5 lei la 2,1-2,6 lei per kilogram din vara anului trecut şi până acum, cimentul a scăzut de la peste 40 de lei pe sac la circa 25.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close