Antena 3 CNN Economic Biz News Business Uzinele braşovene - ucise încet, dar sigur

Uzinele braşovene - ucise încet, dar sigur

Uzinele braşovene - ucise încet, dar sigur
07 Mai 2007   •   07:33

Cei aproape 1.000 de salariaţi de la IAR Ghimbav au intrat luni în grevă generală pe termen nelimitat. Oamenii vor să determine conducerea AVAS să le accepte solicitările privitoare la protecţia socială în cazul privatizării uzinei, unul dintre motivele acestei greve fiind lipsa garanţiilor că după privatizare salariaţii nu vor fi disponibilizaţi timp de 5 ani.

Sindicaliştii cer garanţii
Astfel, sindicaliştii au cerut ca viitorul proprietar să menţină obiectul de activitate al uzinei timp de cel puţin 5 ani şi să plătească, în caz de concedieri colective, între 20 şi 40 de salarii compensatorii, în funcţie de vârsta celor disponibilizaţi. Liderul de sindicat de la IAR, Arpad Suba, a declarat pentru Rompres că AVAS nu a fost de acord până acum să dea mandat directorului general de la IAR, Neculai Banea, să negocieze cu sindicatul şi, în aceste condiţii, a fost declanşată greva generală pe termen nelimitat.

Conducerea uzinei: greva nu va avea niciun ecou
Pe de altă parte, conducerea uzinei susţine că revendicarea a fost formulată după întocmirea şi publicarea caietului de sarcini pentru privatizarea uzinei, motiv pentru care nu poate avea niciun ecou.

Teodor Atanasiu: trebuie găsită o soluţie în acest caz
Cu toate acestea, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, s-a arătat dispus să discute cu greviştii de la Ghimbav în zilele următoare. Atanasiu a subliniat că ar trebui găsită o soluţie în acest caz.

Tractorul şi Rulmentul şi-au închis luni porţile
Uzinele braşovene Tractorul şi Rulmentul şi-au închis luni porţile, iar ultimii muncitori au plecat acasă. Aproape 4.000 de disponibilizaţi de la cele două societăţi vor intra în plata ajutorului de şomaj după data de 15 iunie. Lichidatorii s-au prezentat pentru a semna procesele verbale de predare-primire, iar în zilele următoare activele societăţilor vor fi scoase la licitaţie.

Banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru plata celor 8 milioane euro datorate disponibilizaţilor, precum şi pentru achitarea datoriilor către Electrica şi Distrigaz. Nici aici apele nu sunt liniştite însă, sindicaliştii cerând aceleaşi garanţii în cazul privatizării. Potrivit Mediafax, Teodor Atanasiu a declarat că printre investitorii interesaţi să cumpere activele Tractorul se regăsesc compania indiană Mahindra&Mahindra, Gigi Becali, fraţii Păunescu şi Atlassib, companie condusă de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Antena 3

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close