Antena 3 CNN Economic Biz News Cresc importurile de alimente. România utilizează doar două treimi din terenul cultivabil

Cresc importurile de alimente. România utilizează doar două treimi din terenul cultivabil

Cresc importurile de alimente. România utilizează doar două treimi din terenul cultivabil
Sursa foto: Foto: pixdaus.com
de M.Z.    |    09 Sep 2011   •   09:24

Legumele şi fructele româneşti sunt sănătoase, dar mai scumpe decât cele din alte ţări. Preţul mai mic al produselor importate e generat, în parte, de evaziunea fiscală din domeniu.

Inspectorii Gărzii Financare au depistat cantităţi importante de alimente cu acte false. Importurile alimentare de la noi, în care intră şi legumele şi fructele, au ajuns la 162 de euro pe cap de locuitor. Este un record depăşit doar de Bulgaria. Explicaţia e simplă: agricultura românească e aproape de colaps. Ne lipsesc organizarea, finanţarea, dar şi interesul. Utilizăm doar două treimi din terenul cultivabil

"România are una dintre cele mai fărâmiţate suprafeţe agricole din UE, peste patru milioane de parcele şi orice program (...) devine dificil. Activitatea de producere a legumelor pe timp de iarnă a dispărut în totalitate", susţine preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae.

Cu alte cuvinte, nu producem, dar consumăm de la alţii. În primele cinci luni ale anului, importul de legume şi fructe a crescut cu 20%.

"România de după Revoluţie a devenit şi a rămas constant un importator net de produse pentru alimente. Anul trecut, am importat produse alimentare de aproape patru miliarde de euro", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor, Mihai Ionescu.

Multe dintre importuri se fac fără acte, aşa că evaziunea e în floare. Într-un singur an, statul pierde peste 100 de milioane de euro. Tot pentru că marfa vine fără acte, preţurile mai mici practicate de speculanţi îi bagă pe producătorii autohtoni în faliment.

 


×
Subiecte în articol: alimente import crestere evaziune fiscala
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close